Olen ollut viime aikoina ihan koukussa tähän tomaattisen paputahnaan. Maku muistuttaa jollain tapaa pizzasta, sillä tässä tahnassa maistuu vahvasti makea tomaattipyre, raikas tuore basilika sekä aromikas oliiviöljy. Koska oliviöljy on kriittisessä roolissa, kannattaa panostaa hyvään oliiviöljyyn, jonka mausta pidät.

 

Syön tätä paputahnaa tuoreiden porkkana- ja kurkkutikkujen kera välipalaksi, käytän ruisleivän päällä herkullisena levitteenä kera romainesalaatinlehtien, ja olenpa nauttinut tätä vaikka kuinka monella päivälliselläkin esimerkiksi kasvisten, tattarin ja paistetun tofun kera.

 

Tämä on oivallinen arkiruoka, sillä tahnaa voi tehdä ison satsin kerralla ja jättää jääkaappiin odottamaan käyttöä. Sieltä sitä on sitten hyvä napsia pienen nälän karkokkeeksi tai lisukkeeksi aterialle. Kikherneet tarjoilevat mukavasti proteiinia ja kuitua: keitetyissä kikherneissä on 8 g protskua ja 10 g kuituja sadassa grammassa. Pavut ovat vähärasvaista syötävää, joten ne tarvitsevat rinnalleen oliiviöljyä, josta saa kosolti hyviä rasvahappoja. Näin paputahnasta tulee kylläinen ja ravittu olo.

 

Kikherneet ovat myös hyvin edullista ruokaa, etenkin jos keität ne itse. Tämä vaatii vain hieman etukäteissuunnittelua, sillä papuja pitää liottaa yön yli ja keittää noin tunnin ajan. 15 minuutin keittoajan vaativat pikapavut ja purkkipavut ovat toki erinomainen pikaruokavaihtoehto nekin.

 

Tomaattipyre johon tässä reseptissä viittaan on sitä pienenpieneen metallipurkkiin tiivistettyä, ihanan makeaa ja paksua tomaattitahnaa, jota esimerkiksi pizzan päälle levitetään (välttää muuten pizzan vettymisen, toisin kuin kosteampi tomaattisoossi). En siis tarkoita sellaista juoksevaa tomaattikastiketta tai -sosetta, vaan nimenomaan sitä kondensoitua pyrettä. Vain sillä saa syvän tomaatin maun ja etenkin makeuden.

 

Maanantaikin voi maistua hyvältä!