Häämöttääkö edessä kesälomamatka Helsinkiin? Ovatko ruokapaikat vielä ehkä vähän hakusessa? Lomalla ei ehkä käy syömässä perinteiseen lounasaikaan tai voi olla tarve vähän epäformaalimmalle päivälliselle vatsan täyttämiseksi kohtuuhintaan muiden loma-aktiviteettien lomassa. Ruoka saisi tulla pöytään nopeasti ja sitä pitää olla riittävästi. Ja jos aurinko paistaa, niin olisi tietysti tarvis istuskella ulkona. Kahvin täytyy olla hyvää ja vahvaa, jotta taas jaksaa kulkea ja ihmetellä.

 

Tällaisia kohteita olen kerännyt tähän postaukseen muutaman viime aikoina hyväksi todetun (ja suhteellisen perinteisen); lista ei siis missään nimessä ole kaiken kattava.

 

collage.jpg

1. Fafa's

Pohjoinen Rautatienkatu 21 (Kamppi), Helsinki (myös lukuisia muita sijainteja Helsingissä)

Fafa's tarjoilee rennossa ilmapiirissä ronskeja annoksia muun muuassa falafeleja, pitaleipiä ja salaatteja. Suurensuuri plussa siitä, että suurimman osan annoksista voi saada gluteenittomina ja laktoosittomina, soveltuu siis monille ruoka-allergikoille. Osa annoksista on vegaanisia. Annosten hinnat ovat kympin molemmin puolin ja nälkä lähtee takuulla.

Kuvan annos on Falafel meze -niminen salaatti: 5 falafelia, salaattisekoitusta, tabulea, hummusta, matbuhaa, tzatzikia, paistettua munakoisoa ja tahinia. Falafelit olivat ihan hyviä, paistettu munakoiso sen sijaan tajunnanräjäyttävää.

Rento ja kiva paikka, voi syödä ulkona (ei merkittävää lokkivaaraa*). Aukioloajat iltaan saakka, Kampissa perjantaisin ja lauantaisi aamuviiteen saakka.

 

2. Ravintola Teatteri Wine & Deli

Pohjois-Esplanadi 2, Helsinki

Konsepti on aika simppeli: tilaat tiskiltä kahden valinnaisen täytteen salaatin monista monista vaihtoehdoista ja luovutat kukkarostasi sitä vastaan kympin. Vegevaihtoehtoja vähän huonosti, juustoja tosin useaa eri sorttia valittavana, vegaanille jäisi ehkä nälkä. Gluteeniton ja maidoton ruokavalio onnistunevat. Keskeisellä paikalla, ruoan saa nopeasti ja siksipä yllättävän nälän sattuessa oikein kiva paikka.

Salaatit ovat tosi suuria ja hyviä, paikka on aika suosittu myös muulloin kuin lounasaikaan. Myynnissä myös tuorepuristettuja mehuja ja viiniä, ei siis kovasti vaihtoehtoja. Ruokavaihtoehdot ovat siis käytännössä salaatti tai ei mitään. Terassille pääsee syömään eikä lokkivaara ole kohtuuton*, vaikka niitä viereisessä Esplanadin puistossa pörrääkin ihan tuhottomasti. 

 

3. Skiffer

Erottaja 11, Helsinki tai Liuskaluoto (saari), jonne yhteysalus lähtee Merisataman rannasta Skifferiä vastapäätä, Café Caruselin ja Kompassin puolesta välistä

Lähinnä jättimäisiä pizzoja, jotka sisältävät mielenkiintoisia täyteyhdistelmiä kuten Juustoja, mozzarellajäätelöä, pähkinöitä sekä viikunaa ja Savustettua särkeä, hauen mätiä, uppomuna sekä mummon kurkkuja. Kuvassa vähän perinteisempi Palvattua possun niskaa, Valdeon sinihomejuustoa ja tuoretta ananasta, josta ystäväni piti kovasti. Itse en ole suuri pizzan ystävä, mutta käsittääkseni Skiffer on Putte'sin lisäksi yksi kivoimpia pizzapaikkoja Helsingissä (myös muita hyviä saa vinkata).

Skifferillä on ravintola sekä Erottajalla että Liuskaluodolla, joka on saari Helsingin edustalla. Ulkona syöminen siis onnistuu, saaressa aurinkoisena tämä kohottanee ruoan maukkautta ennestään. Pizzat kustantavat noin 15 euroa ja vievät kyllä nälän, lähes tajun samalla. Ovat siis aika suuria.

 

4. Caffi

Mannerheimintie 22-24 (Lasipalatsi, Kamppi), Helsinki (myös muita sijainteja)

Sympaattinen pieni paahtimo- ja suklaakauppa, josta saa kupillisen hyvää kahvia tai espressoa muutamalla eurolla virkistämään vaikkapa aleshoppailun tai nähtävyyskierroksen lomassa. Kahvin voi nautiskella ulkona tai sisällä askeettisella puupenkillä; kyseessä ei siis voi olla kovinkaan pitkän leppoisa kahvitauko, enemmänkin lyhyt energian boostaus ja jalkojen lepuutus.

Kaupassa on myös myynnissä laadukkaita kahveja ja suklaakonvehteja; niistä tosin itselläni ei ole muuta kokemusta kuin vitriinin lasin läpi ihastelu.

 

* Lokkivaara viittaa tässä postauksessa noihin Helsingissä tuhottoman paljon ulkona syömisen nautintoa verottaviin ystäviimme, joiden olen jo tänä kesänä nähneen nokkaisevan uhriensa kädestä kuusi jäätelöä, kaksi leivottua syötävää ja yhdet ranskalaiset perunat. Itse en saanut lintupelkoa Linnut-elokuvasta vaan Helsingissä asumisesta. Bonusvinkki: älä koskaan syö jäätelöä tai muuta hyvää Esplanadin puistossa tai Tuomiokirkon portailla! Lokkivaara on silloin ainakin tuhat (asteikolla yhdestä sataan)!

 

Aurinkoista viikonloppua! Juuri nyt paistaa, jos oikein uskoo siihen, että tuo pilvien välistä hieman kimmeltävä ilmassa väreilevä ilmiö on auringonpaistetta.