uuniperunat4.jpg

 

Uuniperunat = syksyn lohturuoka numero uno. (Tai okei, ehkä kaikki makeat uunipaistokset menevät vielä senkin edelle, mutta numero deux sitten. Kielikin taisi vaihtua jo lennosta...)

 

Ja koska eletään sentään lihattoman lokakuun puoliväliä, mikäs olisi sopivampaa kuin tuhti paputäyte? Inspiraatiota täytteen itämaiseen maustamiseen sain selvästi Maku-lehden 6/2014 Aasia-ekstrasta (josta haluaisin muuten kokeilla ihan kaikkea - jos vain aikaa ja ruokailutilaisuuksia olisi loputtomasti!) sekä alkusyksystä syttyneestä inkivääri-innostuksestani, jolle ei näy loppua... toisaalta, onko tarviskaan, kun ei flunssa ole meikäläisen ovea tänä syksynä kolkutellut? Uskon tuoreen inkiväärin tuliseen voimaan!

 

Chilin, makean tomaatin ja pikkaisen kipakan inkiväärin lisäksi tässä maistuu vienosti sitruunaruoho, jota käytin tahnan muodossa. Sitä löytää ainakin isommista marketeista, todennäköisesti myös itämaisista kaupoista. Tykkään pienistä salottisipuleista tässä, koska ne ovat pehmeämmän makuisia kuin isommat sukulaisensa; toki ne voi korvata yhdellä tavallisella sipulilla halutessaan. Lisänä tarjosin sitruunaista tahini-kookosdippiä, joka tuo kokonaisuuteen kivasti pehmeyttä ja makua.  

 

Kuten sitruuna-tahinidippi, tämäkin resepti sai lähtökohtansa Maikin mokomin -blogin reseptistä, jossa tosin päätähtinä ovat bataatti ja kikherneet. (Ihastuttava ja kaunis blogi muuten, käy ehdottomasti kurkkaamassa! Inspiraatio taattu...) Noh, lähikaupassa ei ollut bataatteja eikä kikherneitä, joten ovela kokki kekkaa kiertotien - eivätkö jättimäiset Rosamunda-perunat muutu aika kivan makeiksi ja pehmeiksi uunissa hyvän tovin hengailtuaan? Eikös itse asiassa tähän kombinaatioon sovikin paremmin mustapavut, ettei lopputulos ole liian valkoinen - kikherneet sopivat kyllä kirkkaan oranssin bataatin seuraksi, mutta ovat vähän pliisunvärisiä perunan kaverina?

 

Taas yksi elämän oppitunti siis: kaikki ei mene aina suunnitelmien mukaan. Se ei kuitenkaan ole ratkaisevaa. Ratkaisevaa on se, löydätkö kiertotien - ja nautitko aidosti myös siitä vaihtoehdosta.

 

Pakko sanoa, että tämä oli ainakin yksi parhaista kiertoteistä tänä syksynä!