Huh hellettä - kauniista ilmoista huolimatta syksyn kiireet ovat tuntuneet todella alkavan syyskuun etenemisen myötä. Syksy tuntuu hyvältä ajankohdalta saada paljon mielenkiintoisia asioita aikaiseksi, minkä takia onnistun silloin tällöin keräämään itselleni kovin täyden kalenterin. Tällöin erilaiset itsetehdyt tai kaupasta haetut raaka- ja välipalapatukat ovat minusta otollinen valinta nopeaksi energiavaraston täydennykseksi (tosin raaka-aineluettelot kannattaa syynätä maku- ja lisäaineiden sekä lisättyjen sokerien varalta).

raakapatukat.jpg

 

Melkein kaikki raakapatukat kuitenkin sisältävät pähkinöitä ja/tai siemeniä, minkä takia nämä raakapatukoita muistuttavat Fruitus luomu hedelmä-kaurapatukat olivat mielenkiintoinen löytö Punnitse ja Säästässä. Itselläni ei ole pähkinäallergiaa, mutta yliherkkyys pähkinöille lienee yleisimpiä allergioista. Nämä pienet välipalat sisältävät kauran lisäksi ainoastaan hedelmiä, hedelmä- ja marjamehuja sekä auringonkukkaöljyä. Melko sopivia siis napattavaksi viikolla vaikkapa koulusta suoraan harrastuksiin mennessä tai työpaikalla nopeaksi aamupäivänälän helpottajaksi.

 

Patukat maistuvat kivan hedelmäisille ja kauraisille, mutta pähkinäisiin patukoisiin tottuneena jäin kaipaamaan rouheampaa koostumusta ja pähkinöiden tuomaa täyteläistä makua. Patukat eivät omaan makuuni ole liian makeita välipalalle, toisin kuin monet paljon taatelia sisältävät raakapatukat.

 

Monelle nämä luomupatukat sopivat mussutettavaksi, sillä patukat ovat vegaanisia, vehnättömiä ja maidottomia, eikä niissä ole lisättyä sokeria. Luontaista sokeria hedelmistä ja muista raaka-aineista patukoissa on n. 10-13 grammaa, mikä vastaa aika hyvin kotimaisesta omenasta tai pienestä banaanista saatavaa sokerin määrää.  

   

raakapatukat3.jpg

 

Aprikoosi: Kaurahiutaleita, aprikoosia (27%), sultaanirusinoita, auringonkukkaöljyä, omenamehua

 

raakapatukat2.jpg

 

Marja: Kaurahiutaleita, rusinoita, sultaanirusinoita, hedelmämehutiiviste 6,5% (vadelma, mansikka, mustikka), auringonkukkaöljy, omena, omenamehutiiviste

 

Molemmissa patukoissa on noin 130 kcal, eli yhtään suurempaa nälkää taltuttamaan välipala kaipaa vahvennusta esimerkiksi oman puun omenasta tai muusta hedelmästä, kourallisesta siemeniä tai pähkinöitä (jos et ole allergikko, luonnollisesti), rahkasta (jos välipalaa ei tarvitse nauttia juostessa pisteestä A pisteeseen B) tai vaikkapa pienestä tetrasta kaura-, riisi- tai mantelimaitoa.

 

Miksei pari palaa raaka- tai tummaa suklaatakin, sillä en ole vielä kokenut maanantaita, joka ei pienestä suklaa-annoksesta paranisi!