kikherneet2.jpg

 

(Huomaa valkosininen stailaus kuvassa. Nyt on tosi kyseessä.)

 

Suhteeni penkkiurheiluun on hyvin ristiriitainen. Toisaalta en ole vuosikausiin katsonut urheilua, sillä meillä kotona sitä seurattiin niin intensiivisesti, että olen suosiolla ottanut kaiken ilon irti oman kaukosäätimen herruudesta. Kuitenkin, kun altistun urheilun katsomiselle (livenä tai telkkarista) ja etenkin jos Suomi pelaa, olen hyvin rasittavaa katsomisseuraa, sillä en osaa ottaa sitä kevyesti. Jokainen vastustajan maali riipii sydäntäni ja jokainen Suomen maali tekee minusta sellaisen ärsyttävän naapurin, jonka ovikelloa kohta soitetaan, lyöhän kello jo puolta kahtatoista illalla...

 

Mutta! Siirrytään aiheeseen, sillä hyvät eväät takaavat pelinkatsomisnautinnon silloinkin, kun ei vähempää voisi kiinnostaa. Nämä paahdetut kikherneet ovat oiva naposteltava telkkarin ääreen, sillä niiden ensisijaisesti mausteinen mutta samalla myös suolainen ja makea maku on erittäin koukuttava. Lisäksi kikherneet tarjoavat sopivasti vatsantäytettä kuitujen ja proteiinin muodossa, ettei sohvalta tarvitse poistua voileivän tekoon kesken mitä jännittävimmän matsin.

 

Itse käytin kuivia kikherneitä, jotka liotin yön yli, huuhtelin ja keitin aamulla reilun tunnin ajan. Voit myös käyttää purkissa olevia valmiiksi keitettyjä: huuhtele ja valuta huolellisesti, ja sitten voit tehdä kuten resepti neuvoo. Tarvitset ainakin pari purkkia, jos teet kokonaisen reseptin.

 

Jos kaneli ja kardemumma tuovat mieleesi enemmänkin korvapuustin kuin suolaiset snäcksit, anna minun vielä ylistää niiden tarpeellisuutta tässä makuelämyksessä. Itse rakastan kanelia etenkin suolaisissa ruoissa, joissa se täydentää muun muassa chilin makua aivan fantastisesti. Käytin jauhettua kardemummaa, enkä suosittele korvaamaan sitä rouhitulla, sillä rouhittu on maultaan dominoivampi ja koostumukseltaan liian rouhea tähän. Happo (riisi)viinietikasta ja sitruunanruohotahnasta taittavat tulisuutta, mutta jos jostain tinkisin, niin sitten vaikka niistä (molemmat voisi korvata vaikkapa sitruunanmehulla).

 

kikherneet3.jpg

 

Anteeksi ylistys, olen vielä vähän high miten hyviä nämä ovatkaan, kun juuri pistelin lounaaksi ihanan punakaalisalaatin, jossa oli reilusti näitä päällä. (Punakaaliveneissä silputtua punakaalia, avokadoa, paahdettuja kikherneitä + sitruunanmehua, oliiviöljyä ja chilinen jogurttikastike. LIIAN HYVÄÄ!)

 

Jos kikherneitä jää yli (älä huoli, ei jää), ne ovat ihania myös salaatissa krutonkeja paikkaamassa. Itse haaveilen paljossa sitruunanmehussa ja oliiviöljyssä marinoidusta lehtikaalisalaatista, jossa olisi hyvää fetajuustoa, paahdettua paprikaa, saksanpähkinöitä ja tietysti näitä paahdettuja kikherneitä.

 

Huomenna pelataan taas! Mitä teillä silloin syödään?