Yksi sunnuntai vaeltelin päämäärättömänä kaupan jauhohyllyllä ja mietiskelin, mitä sitä leipoisi. Käteeni sattui ohrajauhopussi ja luin vanhasta tottumuksesta ravintoarvot. Olin melko lailla hämmentynyt, että ohrajauho sisältää yli 10 grammaa kuitua ja kahdeksisen grammaa proteiinia! Vielä kun pussin kyljessä oli resepti ohrarieskaan eikä leipomuksia tarvinnut siten sen enempää miettiä, olin myyty. Kyllä kiitos, totesin luonnollisestikin ja lähdin hymistellen kaupasta kotiin, uudesta kokonaisen euron kustantaneesta löydöstäni polleana.

 

Ohrajauhopussin resepti ei mielestäni toivonut aivan halutulla tavalla, vaan oli liian kuivaa, joten muokkasin reseptiä omaan makuuni taipuvaksi. Ohrarieskan haastavin osuus onkin saada rakenne lehteväksi eikä pelkäksi kiinteäksi levyksi, joten muutaman yritelmän tämän reseptin laatiminen vaati. En tosin valita; sunnuntai-iltapäivät kuuman tuoreen ohrarieskan (ja siten palaneen kielen) kanssa ovat olleet ihanan syksyisen leppoisia...

 

Ohrarieskan valmistaminen on naurettavan helppoa, kunhan muistaa kolme asiaa:

 

1) Uuni pitää lämmittää valmiiksi mahdollisimman kuumaksi. Oma uunini taipuu 250 asteeseen, joten merkkasin sen reseptiin, mutta 275 astetta olisi vielä parempi. Kuuma uuni vs. kylmä taikina tekee rieskasta ihanan lehtevää.

 

2) Koska taikinan pitää olla kylmää, myös veden pitää olla kylmää. Suosittelen jääkaappikylmää vettä ja jos oikein haluat hifistellä, jauhotkin voi pakastaa etukäteen (itse en kokeillut).

 

2) Ainekset pitää sekoittaa ja rieskat muotoilla vasta kun uuni on valmis. Pöydällä kuumassa hengannut taikina ei lehtevöidy (ks. kohta 1).

 

 

ohrarieska.jpg

     

Rieska on halpaa kuin kaurapuuro, joten jokainen opiskelija voi löytää sisäisen säästöhifistelijänsä tekemällä aitoa kunnon ohrarieskaa!

 

Rieskan kanssa tämä terveellisemmän ruoan bloggaajakin nauttii aitoa luomuvoita. Myös hummus tai guacamole olisi perinteitä (ja kovaa rasvaa) karttavalle tai vegaanista vaihtoehtoa kaipaavalle erinomainen vaihtoehto.