kurpitsasalde2.jpg

 

Voi kesä ja kukkaset sentään, että tämä olikin niin maukas salaatti! Lisäksi nuo värit ovat yhdessä niin nätit, että kaikki tuo oranssi yhdistettynä hentoon vihreään ja valkoisiin valopilkkuihin saa minut melkein hihkumaan. Ihan kuin pieni kaunis kukkatarha lautasella.

 

Tämä salaatti vaatii vähän enemmän preppausta kuin sellainen pikaversio, jossa tavarat vain isketään lautaselle ja haarukoidaan ääntä kohden. Myskikurpitsan paahtamiseen kannattaa varata se puolituntinen aikaa, mutta sen voi kyllä paahtaa myös etukäteen vaikkapa edellisenä iltana, sillä empiirisen tutkimuksen (N = 2) tuloksena olen todennut, että se on jopa parempaa seuraavana päivänä kylmänä kuin lämpimänä suoraan uunista.

 

Käytin tähän ruukussa myytävää lehtikaalta, mikä oli mielestäni paljon miedomman makuista kuin hieman kitkerä ja pippurinen pussissa myytävä lehtikaali. Luulen, että sekin tosin kävisi tähän oikein hyvin. Itse en käyttäisi tähän vähärasvaista fetaa enkä salaattijuustoa vaan niin hyvää versiota kuin on varaa. Eron kyllä maistaa.

 

Myskikurpitsa (butternut squash) on sellainen puikulamainen pienikokoinen vaaleanoranssi kurpitsalajike, jota myydään nykyään aika hyvin marketeissa ainakin pääkaupunkiseudulla ympäri vuoden. Sen makua kuvaillaan joskus bataattimaiseksi, mutta se on kuitenkin paljon vähemmän makea kuin bataatti, koska se sisältää puolet vähemmän sokeria. Itse syön hyvin pestyn myskikurpitsan paahdettuna kuorineen, mutta kuoren voi toki paahtamisen jälkeen halutessaan poistaa.

 

Tämä salaatti on lähtöisin juoksukoutsi-ruokaguru Kolun edesmenneestä Kauhaa ja rakkautta -blogista, mutta matkan varrella bataatti vaihtui myskikurpitsaan, persilja ruukussa olevaan (miedonmakuiseen) lehtikaaliin ja kastikettakin rukattiin vähän sen mukaan, että tahinia saatiin kulutetuksi enemmän. Toiset myös saattoivat syödä loppuja myskikurpitsan paloja dipaten suoraan pelkkään tahiniin. Kyllä, kun joku pitää pähkinä- tai siemenvoista ainakin yhtä paljon kuin sinä itse, tiedät että jokin on aika kohdallaan.