collage2.jpg

 

Onko tullut vietettyä jo sokeriton syyskuu ja lihaton lokakuu? Onko nyt menossa maidoton marraskuu? 

 

Joka kuukaudelle riittää varmaan nykyään joku ruoka-aine tai ruoka-aineryhmä, joka haasteen omaisesti eliminoidaan ruokavaliosta kuukaudeksi ja katsotaan, mitä tapahtuu (jos mitään). 

 

Niin sanottu "-ton ruokavalio" on nykyään melko yleistä etenkin nuoremman sukupolven keskuudessa. Sokeritonta, viljatonta, gluteenitonta, maidotonta, laktoositonta... mautonta. Jostain syystä tuo viimeinen sana tulee aina vaan mieleeni, kun kuuntelen tarpeeksi pitkää "-ton" -listaa. Ei siksi, ettei nuo kaikki rajoitteet sisältävä ruokavaliovoisi olla äärettömän herkullinen, vaan siksi, että noin monet rajoitteet tekevät itseni hieman surulliseksi. 

 

Minusta tuntuu, että monista ruokavaliorajoitteista kärsii eniten sosiaalinen syöminen. Ei tee edes mieli lähteä kavereiden kanssa ulos syömään ja koulussakin omat eväät tulee syötyä yksin nurkassa, kun mikään tarjolla oleva vaihtoehto ei sovi omaan ruokaympyrään. Ruoasta tulee suorittamista. Nykyään syödään jo muutenkin niin aivan liian paljon yksin!    

 

Törmäsin Feel Good Kitchenissä monipuolisen marraskuun käsitteeseen ja se tuntui parhaalta ajatukselta aikapäiviin. Ylipäätänsä ruokavaliota voisi katsoa enemmän siltä kannalta, mitä siihen voisi lisätä ennemmin kuin mitä siitä pitäisi ottaa pois. Saanko ravinnosta kaikki tärkeät vitamiinit ja ravintoaineet pysyäkseni terveenä ja jaksaakseni myös tämän kaikkein pimeimmän kauden? Toki sokerin ja lihan syönnin rajoittaminen ovat ihan järkevän kuuloisia tavoitteita, mutta ruoka-aineen eliminointi ei välttämättä ole oikotie onneen. Allergikot, yliherkät ja terveydellisistä tai periaatteellisista syistä eliminointiin ryhtyvät ovat tietysti asia erikseen, ja kunnioitan heidän tietänsä.

 

Toinen kuluvaan kuukauteen sopiva haaste olisi maltillinen marraskuu, mikä yhdistettynä tuohon monipuolisuuteen on mielestäni hyvän ruokavalion kulmakivi. Syön rauhassa pöydän ääressä, en siis hotki. Juon työkavereiden kanssa hyvät sumpit ja syön samalla pari palaa tummaa suklaata; en siis koko Geisha-levyä illalla sohvalla telkkaria katsoen. Syön lounaalla herkullista kasvisruokaa, vaikkapa falafeleja, salaattia ja kvinoaa, joten päivälliseksi paistan palan lohta (tai vielä parempi, ahvenfileitä). Viikonloppuna kurvaan lempikahvilaani ja syön palan raakasuklaakakkua, joka vie jalat alta joka kerta.      

 

Jokaisella on oikeus tuntea olonsa hyväksi ruokavaliosta riippumatta, enkä siis todellakaan halua aiheuttaa kenellekään pahaa mieltä tällä postauksella. Ajatuksena oli vain herättää ajattelemaan, ovatko kaikki tiukat ruokavaliorajoitteet jokaiselle tarpeen.

 

Huomenna sitten palataan aiheeseen raakabrownieden kera, sillä nehän jos mikä sopivat täydellisesti monipuoliseen (ja maltilliseenkin) marraskuuhun!