leipä.jpg

 

Yksi paras oivallukseni koskaan oli se, kun tajusin, että välipaloistakin voi tehdä jälkiruokia.

 

Tämä yhdistelmä on ihan loistava: ruisleipäsiipaleelle on levitetty hieman tahinia, jonka päälle on siivutettu ilmanohuita pakastetun (kypsän) banaanin siivuja, jotka saavat kokonaisuuden maistumaan ihan jätskille. Koko komeus on kuorrutettu raakasuklaakastikkeella: tässä tapauksessa taisin käyttää ruokalusikallisen kookosöljyä, reilun 1/2 rkl raakakaakaojauhetta ja hieman hunajaa. Kookosöljy reagoi jääkylmän banaanin kanssa kovettuen suklaakuoreksi muutamassa sekunnissa. Koska kaikki kastike ei mennyt tähän leipään, annoin lopun jähmettyä sekoitusastiassa pakastimessa raakasuklaaksi ja söin herkkuna toisen kerran.

 

Tätä konseptia voi jalostaa loputtomiin:

  • Tahinin voi tietysti korvata millä tahansa pähkinä- tai siemenvoilla (perusmaapähkinävoi käy erinomaisesti!)
  • Banaanin sijasta voit käyttää pakastettua (tai tuoretta, mutta sitten kookosöljy ei jähmety niin nopeasti) mansikkaa, nektariinia, omenaa, mustikoita, vadelmia - mitä tahansa hedelmää tai marjaa tai miksei hilloakin tai hedelmäistä tai marjaisaa sosetta.
  • Suklaata ei voi korvata (paitsi ehkä parilla palalla sulatettua tummaa suklaata). Eikä jättää pois. Se on olennainen.
  • Ekstraa saa ripauksesta suolaa: se sopii yllättävän hyvin makean banaanin ja tumman suklaan korostajana. Myös taatelin tai muun kuivahedelmän palaset tuovat kivaa lisää. Tai lusikallinen mysliä.

 

Lopputulos: olo on ravittu, sillä ruisleivän kuidut yhdistettynä tahinin hyvään rasvaan ja hedelmään pitävät nälän loitolla taas pari tuntia. Samalla minusta tuntuu, että olen syönyt jälkiruoan, koska siinähän on suklaata ja vähän-niinku-jätskiä (jäiset banaanisiivut)?! Aivan fantastinen yhtälö siis ja ihanan viilentävä välipalaherkku, jos kerran kesä todella meinaa ruveta yhteisymmärrykseen näistä keleistä tällä viikolla.