raaka_donitsit.jpg

raakadonitsit2.jpg

 

Koska vappu on iloinen juhla ja raakasuklaaherkut tekevät iloiseksi, päätin tänä vuonna perustaa vappureseptiikan suklaalle!

 

Raakaherkkujen parissa jatkamme, sillä mikäs olisi sen iisimpää kuin antaa uunille lepoa ja pyöräyttää parit pähkinät ja makeat jutut mausteineen sörsseliksi monitoimikoneessa (uhkarohkeat voivat kokeilla myös sauvasekoitinta, jonka avulla itsekin loihdin kaikki raakaherkut ja pähkinävoit monen vuoden ajan), näin säästäen vielä ravinteet noista mielelle ja kielelle hyvää tekevistä raaka-aineista?

 

Raakaleivonnan parhaita puolia ovat ehdottomasti nopeus, helppous ja palovammattomuus, etenkin tässä tapauksessa. (Erityisesti minulle tuo jälkimmäinen on ehdottoman tärkeä, sillä parantelen vielä edellisiä - olen jo kertonut tapaturma-alttiudestani.) Pienellä etukäteissuunnittelulla - pähkinöiden likoamaan laittamisella - donitsit on mahdollista saada pöytään noin puolessa tunnissa! 

 

raakadonitsit3.jpg

raakadonitsit4.jpg

 

Raakakaakaon lisäksi näitä on maustettu reippaalla kädellä jauhetulla kardemummalla, sillä kardemumma kuuluu munkkeihin kuin korvapuusti mummolassa käyntiin. Lisäksi rakastan kardemumman rohkeaa makua. Laitoin tarkan makustelun lopputuloksena kokonaisen ruokalusikallisen kardemummaa, eikä maku ollut omaan suuhuni liian hyökkäävä. Jos käytät rouhittua (karkeampaa) kardemummaa etkä ole suurensuuri kardemummafani, luultavasti 1-2 teelusikkaa on sopivampi määrä. Mutta maistele ja makustele! Raakataikinaa on lupa syödä niin paljon kuin maha vetää, sillä salmonellavaaraa ei ole lähimaillakaan.

 

Koska vappu on kerran vuodessa vaan, nämä suklaiset donitsit sekä kieritellään kookossokeri-kaneli-seoksessa että sotketaan raakasuklaadrisslauksella - ihan vaan sokerihumalan varmistamiseksi. Olen sanonut tämän aiemminkin, mutta en usko minimalismiin, vaan olen ylpeä maksimalisti.

 

raakadonitsit5.jpg

raakadonitsit6.jpg

 

Kun donitsiin haukkaa, kielellä alkaa sulaa ensin hyvin tummansuklainen raakasuklaadrisslaus. Kookossokerin ja kanelin liitto ratisee vähän suussa; nam, onko tämä sittenkin korvapuustia? Ei, sillä sitten kardemumman voimakas läsnäolo tavoittaa makuhermot, ja vasta lopuksi donitsin kokonaisvaltainen kaakaoisuus. Missään vaiheessa ei tule äklömakeaa oloa. 

 

En ole suuri munkkien tai muiden rasvassa keitettyjen leivonnaisten ystävä, mutta tällaiset raikkaammat raakadonitsit hellivät kyllä makunystyröitäni. Raakadonitseista jää myös raikas ja parempi fiilis kuin perinteisistä sokeri-rasva-vehnäjauho-pommeista - tai siis jos maltat olla syömättä koko satsia! Yhdistelin ideoita monesta eri reseptistä, pääasiassa Marialta ja Suvituulilta.

 

Ja se kaikkein paras puoli? Minileivonnaisia on lupa syödä MONTA!

 

Hauskaa vappuun valmistautumista! Mitä teillä herkutellaan vappuna? Onko luvassa piknikointia, brunssailua, muuta mukavaa?