mantelivoit2.jpg

Visuaalinen vastaus otsikossa esitettyyn kysymykseen:

Tältä näyttää 4,80 euron edestä manteleita. Noista purkkien vieressä makaavista pikkulusikoista voi päätellä, että nämä ovat tosiaan sellaiset pienet, 1-2 desilitran vetoiset purkit. 300 grammaa manteleita menee yllättävän pieneen tilaan monitoimikoneen käsittelyssä!

 

Itse tehdyn mantelivoin jälkeen ei enää ihmetytä, että pieni 150 gramman luomulaatuinen pähkinävoipurnukka maksaa joskus enemmän kuin puoli kiloa sitä itseään, niitä samaisia pähkinöitä kokonaisina. Toki silti itse pähkinävoinsa tekemällä saa sekä tuoreempaa kamaa että säästää vähän pennosia, mikä pähkinävoiden suurkuluttajataloudessa on hyvinkin suotavaa.

 

Mantelivoin ohjeen olen kirjoittanut blogiini aikaisemminkin, mutta kirjoitan lyhyet ohjeet vielä tähän (ohje toimii lähes kaikille pähkinöille ja siemenille):

 

Tarvitset: 300 grammaa ruskeita manteleita, halutessasi ripauksen suolaa, uunin ja tehokkaan yleiskoneen

Toimi näin: Paahda manteleita 175-asteisessa uunissa leivinpaperilla päällystetyllä pellillä noin 10-15 minuuttia tarkasti niitä koko ajan silmällä pitäen, etteivät ne pala. Mantelit ovat valmiit, kun ne tuoksuvat paahteiselle. Kippaa mantelit monitoimikoneen kulhoon ja laita kone päälle. Käytä korvatulppia! Jos massa kipuaa kulhon seinämiä, pysäytä kone välillä ja kaavi massa taas terän ulottuville. Anna koneen pyöriä, kunnes manteleista on muodostunut juoksevaa voita (n. 15 min). Lisää halutessasi suolaa vajaa 1/4 tl tai maun mukaan ja pyöräytä vielä tasaiseksi. Purkita lasipurkkiin ja säilytä jääkaapissa.

 

P.S. Tuossa oikeanpuolimmaisessa suklaaversiossa on lisäksi hieman tummaa kaakaojauhetta ja pari tippaa toffeesteviaa.