Vihersmoothiet ovat tämän syksyn uusi musta – ne käyvät tilanteeseen kuin tilanteeseen, sopivat kaiken kanssa ja ovat loputtomissa muunneltavissa. (Ne myös saattavat edesauttaa parantumista flunssasta, mitä mustat villapaidat eivät ehkä yhtä tehokkaasti tee, olivat ne miten ihania tahansa.)

 

 

Kuusi muuta syytä rakastua vihersmoothieseen tänä syksynä:

 

1) Vihersmoothiella on ihana taipumus saada nauttijansa tuntemaan olonsa superterveelliseksi ja elinvoimaiseksi. Siinä tunteessa voi paistatella vaikka joku loppupäivän ja -viikon, vaikka tulisikin sen jälkeen napattua herkku jos toinenkin kahvipöydässä, illanistujaisissa, sunnuntaibrunssilla ja mitä näitä nyt oli...

 

2) Vihersmoothiet raikastavat oloa ja mieltä sen jälkeen kun on tullut syötyä tai juotua vähän enemmän tai muuten vaan ravintoköyhästi. Itse ainakin janoan sitruunaa, lehtikaalta, pinaattia, inkivääriä ja puolukoita (kaikkea hapanta tai vihreää) sen jälkeen, kun olen syönyt paljon maksan voimia koettelevia ruokia. On myös helpompi palata takaisin kaidalle polulle, kun olo on kevyt ja ravittu.

 

3) Ruoansulatus tykkää ravintoaineista, jotka on jo valmiiksi jauhettu hyvin sulavaan muotoon. Onnellinen vatsa on hyvän päivän edeltäjä.

 

4) Vihersmoothiesta saa mukavan ruokaisia lisäämällä niihin reippaasti hyviä rasvoja avokadosta tai pähkinävoista. Banaani ovat hyvä smoothiepohja hiilihydraattitankkaukseen tai makeannälkään, ja proteiinijauheella voi monipuolistaa smoothien ravinteikkuutta entisestään.

 

5) Ihan kuin huomaamatta tulee nauttineeksi hyvän määrän vettä, jos tekee oikein laihan vihersmoothien ja kulauttaa sitä huiviin muutaman tuopillisen. Iho kiittää ja keho ja mieli virkistyvät paljon paremmin kuin iltapäivän kahvimukillisesta.

 

6) Vihersmoothien muodossa on kätevämpi nauttia suuria määriä vihreitä: esimerkiksi 100 grammaa lehtikaalta voi tuntua kovalta työltä haarukoida salaattina kitaan, mutta smoothien joukossa tuo määrä ei ole urakka eikä mikään.

 

 

Tässä smoothiessa maistuu kirpeä sitruuna ja rautainen lehtikaali avokadon pehmeydellä ja inkiväärin kipakalla sivupotkulla maustettuna. Ensimmäinen kulaus maistuu vaan niin terveelliselle, toisella huikalla alan vähän lämmetä ja kolmannella olen jo myyty. Makuaistini on onneksi hyvin sopeutumiskykyinen, kiitos siitä.

 

Varoitus: tämä maistuu terveelliselle. Ja vähän salaatille. En missään nimessä ota vastuuta tämän reseptin kohdalla siitä siitä, ettet pidä tarjoamastani kulinaristisesta elämyksestä!