mansikka_vuohenjuusto_salaatti1.jpg

 

Äitienpäivä on jo aivan nurkan takana. Samoin kesä ja mansikat! Espanjalaisia mansikoita - jotka ovat muuten yllättävän hyviä tällä hetkellä, makeita ja kauniita kuin sika pienenä - saa tällä hetkellä huippuhalvalla. Niitä maistaessani saatoin jopa tokaista: "Saako tätä edes sanoa ääneen... Nämä ovat parempia kuin suomalaiset mansikat." (Ei sellaista kyllä saisi. Ja kesän ensimmäiset mansikat maistuvat aina parhailta.) Siispä äitienpäivän herkut olkoon mansikkaisia ja kesäntuntua herätteleviä! 

 

Tämä salaatti kruunaa äitienpäivän brunssin tai lounaan. Salaatissa yhdistyy ihanasti makeiden mansikoiden ja makean soijakastikkeen (ketjap manis) maut suolaiseen vuohenjuustoon, pehmeään avokadoon ja raikkaaseen frisee-salaattiin ja kurkkuun. Olen aina hokenut, että en ole kova juustojen ystävä, mutta tuntuu, että olen hieman kääntämässä kelkkani. Nääs olen syönyt aika hyviä juustosalaatteja viime aikoina. Omaan makuuni juustot ovat parhaimmillaan jonkin makean, kuten marjojen, hedelmien tai hillojen, kera, mieluiten jollain fressillä lisällä kuten kurkulla ja salaatilla.

 

Jos sinulla ei ole saatavilla makeaa soijakastiketta, voit käyttää mansikoiden kanssa perinteisesti käytettävää balsamicoa. Tosin suosittelen tähän yhdistelmään ehdottomasti tuota paksua makeaa soijakastiketta, sillä sen jännittävä, soijamainen mutta sokerinen maku korostaa ihanasti vuohenjuuston makua mutta sopii erinomaisesti yhteen myös mansikoiden kanssa.

 

Pääruoaksi salaatista riittää kahdelle, mutta voit valmistaa salaatin yhdelle isolle lautaselle jaettavaksi useammalle brunssipöytään, jos muitakin herkkuja on tarjolla.

 

mansikka_vuohenjuusto_salaatti2.jpg

mansikka_vuohenjuusto_salaatti3.jpg

 

Espanjalaisten mansikoiden leikkauspinta on myös niin paljon kauniimpi esimerkiksi salaattien ja kakkujen koristeluun - tosin kesällä sitten tietysti herkutellaan vain kotimaisilla. Eihän kotimaisia oikeasti mikään voita! Ja niistä tulee mieleen lapsuuden kuumat, huolettomat kesät, ruskeaksi kärynnyt nahka ja mansikkapellolla kaikkia tervehtimässä käynyt mansikkakoira, jonka vaalea kultaisennoutajan turkki oli täynnä punaisia mansikkatahroja. Oi niitä aikoja.

 

Ja nyt sitä kakkua leipomaan!