mpvchiasuklaa.jpg

Kolmea raaka-ainetta ➡ raakasuklaata pöydässä vartissa. Tämä on kyllä parasta matikkaa mitä tiedän.

 

Raakasuklaan yhteydessä puhutaan paljon sen terveysvaikutuksista, kuten muuta suklaata korkeammasta antioksidanttipitoisuudesta ja sen (herkulle) sangen vaikuttavista mikroravinnearvoista. Etenkin sen vaikutuksesta mielialaa kohottaviin välittäjäaineisiin on keskusteltu erilaisissa foorumeissa jonkin verran, mutta mielestäni raakasuklaan paras ominaisuus on sen herkullisuus! Tykkään kauheasti sen happamasta tummasta suklaan mausta, joten en tykkää makeuttaa sitä kovastikaan. Etenkin nykyään syön raakasuklaani lähes makeuttamattomana, vaikka alla olevassa reseptissä onkin hieman suurempaa yleisöä miellyttävä makeusaste.

 

En ole tainnut kuin kerran tehdä sellaista fancyä monen miljoonan raaka-aineen raakasuklaata lucumajauheineen, lesitiineineen ja kaakaovoineen. Minun perusraakasuklaareseptiin tulee vain kolmea raaka-ainetta, ja niitäkin helposti muistettavassa suhteessa. Maailman helpoimman raakasuklaan kaava menee näin: 1 osa kookosöljyä, 1 osa (raaka)kaakaojauhetta, makeutusta maun osaan (suolaa voi ripauttaa halutessaan). That's it. Se todella on niin simppeliä.

 

Kookosöljyyn tehty raakasuklaa sulaa sormissa suht nopeasti etenkin kesäkuumalla, mutta pieni tahmaisuus on sen arvoista. Makeutukseen voi käyttää nestemäistä makeuttajaa kuten hunajaa, agavea, vaahterasiirappia tai steviatippoja, mutta sulatettu kookosöljy sulattaa kyllä kidemäisen makeuttajankin, joten esimerkiksi kookos- tai intiaanisokeri tuo mukavaa paahteista aromia suklaaseen.

 

mars_jäätelö.jpg

 

Paras osuus on se, että vaikka basic raakasuklaa on hyvää sekin, voi tämän kaavan opeteltuaan lisätä suklaaseen mitä tykkää: pilkottuja pähkinöitä, kuivahedelmiä, kaakaonibsejä, mausteita kuten kanelia tai chilijauhetta, chiasiemeniä, pähkinävoitäytteen (kuvissa ylimpänä), mulperimarjoja, kuivattuja karpaloita tai rusinoita, banaanilastuja, erilaisia jauheita (vaikkapa proteiinijauhetta tai juurikin niitä hienouksia kuten lucumaa, macaa, soijalesitiiniä tai siitepölyä) tai vaikkapa vähän piparminttuöljyä tai muuta laadukasta mausteöljyä.

 

Jos suklaantekovaiheessa yksinkertaisuus kiehtoo ja päätyy tekemään raakasuklaan vain edellämainittuja kolmea raaka-ainetta käyttäen, voi suklaan kanssa nautiskella kuitenkin muitakin aineita. Maapähkinävoi-raakasuklaa-kombo on aivan legendaarinen. Mpv-taateli-raakasuklaa-kombo lienee vielä astetta upgreidatumpi versio - aivan taivaallista! Raakasuklaa on myös herkullista esimerkiksi tuorepuuron tai jogurtin päälle pilkottuna, ja se sulaa myös kohtalaisen herkulliseksi suklaavanaksi kuuman aamupuuron päällä...

 

banaanijäätelö3.jpg

 

Samalla kaavalla valmistuu muuten ihana suklaakastike, jonka jähmettyy kookosöljyn lämpötilaan reagoimisominaisuuksien takia esimerkiksi banaanijäden pintaan hetkessä rapsakaksi suklaakuoreksi. Myös erilaisiin raakasuklaa(jäätelö)patukoihin (Snickers, Mars - keskimmäisessä kuvassa) tämä mitä yksinkertaisin raakasuklaaresepti toimii oikein hyvin kuorrutteena.

 

Lämpimät onnitteluit kaikille valmistuneille ja muillekin kesäloman tänä viikonloppuna tai muulloin aloittaville!