linssi-kurpitsadal.jpg

 

Olen ihan tavattoman ihastunut Deliciously Ella -nimiseen brittiblogiin, joka tulvii aivan ihania vegaanisesti ja gluteenittomasti valmistettuja hyvän olon reseptejä. Seuraan Ellaa myös Instagrammissa (@deliciouslyella), koska hänen arkisista aterioistaan saa roppakaupalla inspiraatiota runsaasti kasviksia sisältäviin, värikkäisiin ja innovatiivisiin ruokiin, eivätkä kuvat hänen maailman söpöimmästä koiranpennustaankaan ole kovin häiritseviä... 

 

Siispä kun minulle tarjottiin arvostelukappaletta Ellan kirjasta Deliciously Ella - Hyvän olon ruokaa ilman gluteenia ja valkoista sokeria, en kahdesti miettinyt vaan tartuin heti tilaisuuteen. Ja siitä lähtien kun kirjan hain postista maanantaina, olenkin joka päivä selaillut tuota kaunista ensiteosta, kuolannut milloin hasselpähkinävoikuorrutteista kakkua, milloin simppeliä tomaattipastaa ja milloin ihania hummusreseptejä. Kirja on niin kaunis, että sitä selailee mielellään ihan ajankuluksi! 

 

Ensimmäiseksi kokeiltavaksi reseptiksi valitsin kirjasta mausteisen linssi-kurpitsadalin, koska se yksinkertaisuudessaan vaati minulta vain kahden raaka-aineen ostamista: myskikurpitsaa ja vihreitä linssejä (mausteet kun löytyivät minulta jo valmiiksi kaapista). Kyllä, tuntui vähän hassulta syödä helteisenä päivänä pitkään haudutettavaa pataruokaa, mutta olinkin syönyt jo koko alkuviikon tuoreita kasviksia ja hummusta lähes joka aterialla, joten pieni muutos ruokavalioon teki mielelle ja kielelle hyvää - puhumattakaan vatsasta, sillä raa'at kasvikset voivat terveellisyydestään huolimatta olla aika rankkoja sulattaa.

 

linssi-kurpitsadal2.jpg

 

Noh, siitäkin huolimatta, että sain pitkään hauduttamalla pieneen mökkiini aika trooppiset olosuhteet ja hiki valui pitkin otsaa kipakkaa dalia syödessä, olin tosi tyytyväinen valintaani! Dalissa oli mukavasti erilaisia pehmeitä makuja, mikään niistä ei ollut kovin hyökkäävä, vaikka yleensä ehkä tykkään vieläkin voimakkaammista mauista. Mielestäni mausteisten ruokien kylkeen kuuluu ehdottomasti jogurtti: tällä kertaa minulla oli Alpron workshopista saamaani kookoksen makuista soijajogurttia (NAM), jonka pehmeä kookoksinen maku sopi kivasti yhteen dalin kanssa. Yhdistelmä riisin ja jogurtin kanssa tuntui myös äärettömän vatsaystävälliseltä, sillä mahaani lankesi oikein rauhaisa ja kerta kaikkiaan hyvä olo.

 

Tämä ruoka paranee yön yli jääkaapissa huilattuaan, joten tänään (ja seuraavat pari päivää...) saan vielä herkutella tällä padalla. Ehkäpä tuunaan sitä vielä tänään kietaisemalla sen wrappiin (joku tanakampi salaatinlehti on aika kova), kaatamalla päälle chilikastiketta ja lisäämällä vähän avokadoa, kurkkua ja jogurttikastiketta. Ja siten kyllästys ei iske!    

 

linssi-kurpitsadal4.jpg

 

Yleistuomio kirjasta on, että se on aivan ihana. Aion ehdottomasti kokeilla vielä muitakin reseptejä, erityisesti suolaisten ruokien puolelta, sillä niissä inspiraationi on usein hukassa. Tykkään kirjan kauniista kuvista, joiden joukossa on tarinallisia fiiliskuvia Ellasta ja niityistä ja porkkanoista. Yllättävän hyvin toimii myös se, että osa kirjan kuvista ainakin näyttää (laadukkailta) kännykkäräpsäyksiltä, mikä tuo kivaa rentoutta muuten erinomaisesti viimeisteltyyn, esteettiseen kirjaan. Hyvä, että kirjassa on selostettu eri raaka-aineista laajasti, jotta myös vasta-alkaja tietää, miksi kannattaa ostaa juuri tietynlaisia taateleita tai miksi vegaanin kannattaa syödä papuja yhdessä riisin kanssa. Minua häiritsi hieman, ettei joka reseptissä ollut kuvaa valmiista annoksesta sekä ehkä hieman ylenpalttinen reseptien ylistäminen (ainakin joka toinen resepti tuntuu olevan Ellan lemppari). Mutta tähän syyllistyn varmasti itsekin ollessani innostunut resepteistäni, joten mikäs minä olen paasaamaan!

 

Suosittelen kirjaa kenelle tahansa hyvästä simppelistä ruoasta tykkäävälle, eritoten jos haluat lisätä kasvisten syöntiä tai ottaa ryhtiliikkeen keittiöösi tai ruokavalioosi näin syksyn tullen. Reseptit eivät vaikuta hankalilta, joten varmasti aloittelevankin kokin taidot riittävät. Vaikka kirja on vegaaninen ja gluteeniton, en näe mitään syytä, miksei myös lihaan ja leipään menevä sekasyöjä voisi nauttia näistä ruoista, vaikkakin ensisijaisesti kirja on kasvisruokaan jo kosketusta saaneille suunnattu. Siispä ainakin alustava positiiivinen suhtautuminen linsseihin, papuihin, kasviksiin ja vähäsokerisiin ja raakaherkkuihin on suotavaa. 

 

Kirja on saatu blogin kautta arvostelukappaleena. Resepti on kirjasta Deliciously Ella - Hyvän olon ruokaa ilman gluteenia ja valkoista sokeria ja se on julkaistu kirjan tuottajan luvalla.