Arki ja syksy ovat parasta tavoitteiden asetannan aikaa. Kuinka moni muuten sävähti sitä, että käytin sanaa "syksy"? Eihän tuolla ulkosalla tosiaan vielä kovin syksyistä ole, onneksi.

 

Arkeen paluu on koittanut tai koittanee lähiaikoina monella. Siksipä on hyvä hetki miettiä, mitä tulevalta muutamalta kuukaudelta odottaa; mitä haluaa saavuttaa ja tehdä, minkälaisia mahtavia suunnitelmia keksii piristämään arkea.

 

Minä aion tänä syksynä yrittää kokeilla uusia arkiruokia ja postata niistä onnistuneista versioista. Haluan innostua arkiaterioiden kokkauksesta enkä pelkästään herkuista ja aamupaloista. Olen maailman pahin arkiruokajumittaja: syön mielelläni samaa ruokaa monta päivää - joskus jopa monta viikkoa - putkeen... hummuksen tapaiseen paputahnaan dipatut kasvikset ruisleivän tai muun täysjyväisen hiilihydraattilähteen kera taitaa olla yksi sellainen ateria, jota olen syönyt tänäkin vuonna arviolta jo 50-100 kertaa.

 

 

Mainitsin viimeisimmässä budjettipostauksessani edulliseksi proteiininlähteeksi pangasiuksen, joka on valkoista vähärasvaista kalaa. Pangasiusta löytyy markettien pakastealtaalta, ja siitä saa pulittaa noin seitsemän euroa kilon säkiltä. Ostamassani kalassa oli myös ASC:n merkki vastuullisesti viljellystä kalasta, vaikka luonnollisesti kotimainen luonnonkala, kuten hauki, kuha tai ahven, on eettisesti parempi vaihtoehto.

 

Tässä salaatissa on tuoreessa limemehussa ja oliiviöljyssä puolen tunnin ajan marinoitua, pieneksi silputtua lehtikaalia salaattipohjana, jonka päälle on ripoteltu keitettyä täysjyväohraa ja siivutettu puolikas vihreä kirpeä omena. Paistoin kalan uunissa limellä, tillillä ja ruususuolalla maustettuna, mutta pangasiuksen vähärasvaisuuden vuoksi kalasta tulee mureampi ja paremmanmakuinen pannulla oliiviöljyssä paistettuna. Kuvan ottamisen jälkeen lisäsin vielä mustikoita, joista tuli ihanasti makeutta ja väriä salaattiin. Rouhin päälle reilusti mustapippuria ja koristelin limesiivulla. Nautin maanantai-iltana, ja ai että arki maistuikin hyvältä!   

 

 

Hauki, kuha tai ahven sopisi tähän salaattiin erinomaisesti! Mustikoiden tilalle sopii hyvin puolukat tai karpalot näin syksyä kohti käydessä tai vaikkapa kuivatut karpalot tai kuivatut aprikoosit paloiteltuna. Jokin pieni makea elementti on mielestäni ehdoton.

 

 

Onko siellä ruudun toisella puolella kaltaisiani ruokajumittajia? Mitkä ruokalajit ovat teille niitä tuttuja ja turvallisia, joihin sitä tarttuu kiireen tai mielikuvituksettomuuden iskiessä?