youcandothismr.jpg

 

Kuinka moni luottaakaan edellämainittuun tummanpuhuvaan kannustajaan, joka on tsempannut allekirjoittaneenkin ylös sängystä jo vuodesta 2005? Entä kuinka moni haluaisi olla pienisuuri oman elämänsä sankari, jonka ensimmäinen teko aamulla ei ole unenpöpperössä keittiöön raahautuminen ja kahvinkeittimen porisemaan laittaminen, vaan rivakka lenkki, jolla unihiekat karisevat silmistä kuin itsestään?

 

Moni, luulen! Aamulenkkeilyn aloittaminen kirpaisee ehkä enemmän kuin minkään muun tavan, vaikka 30-40 minuutin lenkki aamussa on vain 2-3 % koko päivästäsi, ajattele! Aamulla on vain niin paljon helpompi vetää peitto tiukemmin ympärille ja kääntää kylkeä lenkkikellon soidessa. Aamu-urheilussa on kuitenkin niin paljon järkeä: illasta on hankalampi löytää aikaa, sohva kutsuu hanakammin kuin kylmä ja märkä ulkoilma pitkän päivän uuvuttamana, liian myöhä urheilu vie yöunet, ja ruokailujenkin ajoittaminen niin, että ei olisi kamala nälkä muttei ruoka painaisi enää mahassakaan lenkillä, tuntuu täydeltä mahdottomuudelta.

 

Siksipä haluan tarjota nyt kolmen kohdan muistilistan uuden hyvän tavan, aamulenkkeilyn, aloittamiseen:

1) Rutiinit. Rutiinit tekevät kaikesta niin paljon helpompaa! Aloittaminen on aina vaikeaa, mutta kolmantena aamuna peräkkäin heräät jo luultavasti paljon helpommin, ehkä jopa ennen kellonsoittoa. Myös juokseminen helpottaa päivä päivältä, joten älä vaivu epätoivoon jos ensimmäinen lenkki tauon jälkeen ei maistu niin makealta kuin toivoisit. 

Muita tärkeitä rutiineita: tuttu lenkki, jonka tiedät jaksavasi suhteellisen kivuttomasti (ainakin alussa on kiva, että lenkkeilystä jää hyvä mieli, niin harrastus todennäköisemmin jatkuu). Mukavat tuulelta suojaavat vaatteet, mutta älä pukeudu liian paksusti: alussa saa olla vähän kylmä. Laita vaatteet valmiiksi odottamaan ja lenkkarit ulko-oven eteen jo edellisenä iltana. Kukaan ei halua kohdata niitä ulkoiluttamattomia lenkkareitaan ovensuussa päivän muihin rientoihin lähtiessä.

 

2) Henkinen manipulointi. Ei ole fyysisistä seikoista kiinni, lähdetkö aamukuudelta lenkille vai jäätkö sänkyyn pötköttämään. Ajatuksen voimalla on elämässämme niin suuri valta: tiedäthän, "whether you think you can or can not, you are absolutely right". Itse tykkään ponkaista kellon soidessa mahdollisimman rivakasti liikkeelle, jotteivat aivoni oikein ehdi edes tajuta, että mitä ihmettä tapahtui. Sitten olenkin jo kuudessa minuutissa ulos ovesta lenkkikamat päällä ja sopivaa jammailumusiikkia korvissa.

Toinen pointti mistä muistutan itseäni, jos ei oikein huvita, on se, miten hyvä fiilis lenkistä tulee, miten paljon iloisempi jaksan olla urheiltuani, miten paljon paremmin nukun yöni, miten paljon paremmalta aamupala maistuu lenkin jälkeen ja miten paljon enemmän jaksan kun liikutan itseäni. Minusta siinä on aika monta hyvää syytä pienen hetken epämukavuudesta, joka vaihtuukin jo parisadan metrin aikana juoksuflow'hun. 

 

3) Palkinto. Vaikka lenkki olisi kuinka ihana, voittaa juoksuhuumankin se huikea saavuttamisen tunteen ja euforian sekainen fiilis, kun pääsee lämpimään suihkuun, saa kupillisen tummapaahtoista kahvia ja istua ihan pienen rauhallisen hetken ennen päivän kiireitä. Silloin saatan lukea pari postausta lempiblogeistani, selata Instagrammista ketkä muut ovat jo suorittaneet aamu-urheilunsa tai vaan nauttia aamun rauhasta ja juoksun tuomasta henkisestä ja fyysisestä tyyneydestä. Aamupalaksi lenkin jälkeen maistuu vaikkapa arkipannari (voi tehdä edellisenä iltana valmiiksi jääkaappiin), chiavanukas, mustikka- tai carob-proteiinituorepuuro tai hetkessä valmistuva mansikkatuorepuuro, Banana Bread-puuro, kuohkea marjasmoothie banaanigranolan kera tai vihersmoothie vaikkapa maapähkinävoilla ja banaanisiivuilla päällystetyn ruisleivän kanssa.

 

aamupala.jpg

 

Bonuksena ei saa unohtaa hyvää musiikkia! Mielestäni aamulenkillä on erityisen tärkeää, että musiikki on tarpeeksi energistä. Valitsen jo illalla ensimmäiseksi sellaisen biisin, jonka voimin haluan aloittaa lenkkini. Sen pitää olla nopeasti täydellä sykkeellä alkava, ja tämän vaatimuksen täyttää minusta parhaiten Will.i.amin Heartbreaker. Sen rytmikkäällä biitillä alkaa myös tämä suosikkijuoksulistani, jonka voimin taittaa kivasti noin puolentunnin lenkin:

 

Alun sykähdyttävät biitit: Will.i.am. ft. Cheryl Cole - Heartbreaker // Girls Aloud - Something New // Don Omar ft. Lucenzo - Danza Kudoro // ENVY - Am I Wrong (näissä biiseissä on tarpeeksi sykettä, jotta varmasti heräät etkä kompastu heti rappukäytävässä jalkoihisi)

Keskilenkin jamittelut: Inna ft Play & Win - INNDia // John De Sohn ft. Andreas Moe - Under the Sun // DJ Assad - Addicted // Macklemore & Ryan Lewis ft. Ray Dalton - Can't Hold Us (mukana laulaminen ei ole kiellettyä vaan suorastaan pakollista)

Lopun tsempparit & fiilistelyt: Little Mix - Wings // Nicki Minaj - Va Va Voom // Becky G - Shower (viimeiset metrit jaksaa kunnon tyttöenergialla ja viimeisen biisin eksplisiittisellä lupauksella lämpimästä suihkusta)

 

Mistä juoksumusiikista sinä pidät? Mitkä urheilun jälkeiset aamu-/välipalat ovat sinun lemppareitasi? Niin ja laitoithan jo lenkkarit eteiseen valmiiksi?