Ruokaterveisiä helteisestä Toscanasta, jonka auringon alla sain viettää 11 päivää syöden ja juoden kaiken syömisen ja juomisen arvoisen!

 

Reittimme kulki Sienan keskiaikaisen kaupungin kiemurtelevien kujien, Arbian vaatimattoman maaseudun kuivan, lähes aavikkoisen karuuden, Moltalcinon kukkuloilta laskeutuvien viinitarhojen vehreyden sekä Livornon merentuoksuisen, palmujen reunustaman rantabulevardin kautta aina Pisan hupaisevien itseään tornia kannattelemassa kuvaavien turistien, Tirrenian jalkapohjia polttavan valkoisen hiekan ja turkoosien vesien uimarantojen, Cinque Terren pastellinväristen talojen satukylien sekä Firenzen henkeäsalpaavan arkkitehtuurin ja tunnelmallisimpien siltojen ääreen.

 

Tässä postauksessa kerron joistain reissulla kokemistani ruokakokemuksista ja suosittelen, mitä kaikkea Toscanassa kannattaakaan maistaa!

 

tomaatit.jpg

 

Italian parasta satoa eli ne tomaatit ja kesäkurpitsat!

Italialaiset tomaatit ovat aivan uskomattoman herkullisia: ne ovat lähes hedelmäisen makeita ja samalla hyvin kiinteitä että mehukkaita olematta vetisiä. Suomalainen saattaa yllättyä italialaisessa ruokakaupassa, sillä siellä myydään kesällä vain pieniä, ehkäpä kolmen sormen paksuisia ja kynän pituisia, kiinteämaltoisia kesäkurpitsoita, eikä lainkaan niitä pelkkää siemennöyhtää täynnä olevia isoja kurpitsoja, kuten Suomessa. Ja kyllä, ne maistuvat aivan erilaiselle!

Teimme paljon ruokaa tomaateista, kesäkurpitsoista ja munakoisosta reissusta, pääasiassa pastoja: yläreunan oikeanpuolisessa kuvassa on pestopastaa tomaateilla ja kesäkurpitsalla ja alemmassa Spaghetti alle Vongole eli spagetti simpukoilla, jota oli pakko kokeilla myös itse herkullisen ravintola-annoksen innoittamana. Tosin mutkia matkaan toi se, että ostamamme simpukat olivatkin jo kuorettomia, ja koko ruokalajin maukkaus perustuu öljyssä maukkaiksi paistettuihin kokonaisiin simpukoihin, jotka maustavat koko pastan. Noh, hyvää se oli joka tapauksessa!

Paria maailman parhaimmiksi reitattua oliiviöljyä maistelimme tomaattileipästen kera Livornon vanhassa kauppahallissa. Suosittelen ehdottomasti kauppahalleja aina ulkomaan reissulla, ne ovat uskomattoman tunnelmallisia, ja niissä saa hyvän katsauksen paikallisten elämänmenosta. Jos ei kokkaa itse, voi hallissa ainakin nauttia hyvät kahvit kera vaikkapa cantuccinin eli biscottin eli italialaisen korppumaisen keksin.

Kotiutin ainoana tuliaisena itselleni pullon maailman parhaaksi vuonna 2015 rankattua luomuoliiviöljyä (alla oikealla), ja kyllä, sen pehmeä maku on ehdottomasti koko 18 euron arvoinen, jonka puolen litran pullosta pulitin. Vielä kun olisin saanut italialaiset tomaatit mukaani matkalta...

 

yksinkertaiset.jpg

Yksinkertaiset maut ja järkevät annoskoot

Voiko Toscanasta saada kaikkea irti käymättä viinitilakierroksella, mietimme ja päätimme investoida päivän retkeen. Kokemus oli älyttömän antoisa ja tarjosi paljon enemmän kuin vain viinien maistelua: vierailimme ehkä maailman kauneimmalla kyläkirkolla, ajoimme pitkin Moltalcinon loputtomien viinitarhojen reunustamia teitä, maistelimme Brunelloja ja muita kivoja punaviinejä sekä yhtenä päivän parhaista hetkistä nautimme lounasta pitkän kaavan mukaan pienessä kyläravintolassa Trattoria Il Pozzossa. Ravintolan yksinkertaiset maut tekivät minuun suuren vaikutuksen aina alkupalojen kesäkurpitsacarpacciosta (kuvassa ylhäällä vasemmalla) ricottaravioleihin jauhelihakastikkeella (ylhäällä oikealla) sekä mitä yksinkertaisempaan jälkiruokaan, joka oli päivän teemaan sopivasti nektariinia punaviinissä (alhaalla oikealla). 

Koska Italiassa saatetaan syödä monta ruokalajia ja yleensä aina pasta- ja liharuoka erikseen, annoskoot ovat usein kohtuullisia. Siksipä ainakin autenttisessa italialaisessa ravintolassa ei tarvitse pelätä kuolevansa ähkyyn, jos tilaakin alkupalojen lisäksi pastaa tai sekä pasta- että liharuoan ja kruunaa aterian vielä raikkaalla jälkiruoalla tai kahvilla.

Teimme itse kerran illalliseksi sitruunarisottoa (kuvassa alhaalla vasemmalla), johon käytimme vähän mascarponea pyöristämään sitruunan happamuutta. Tarinan opetus: mitä vaatimattomimman näköinen annos voi maistua mitä parhaimmalta.

 

leivät.jpg

 

Firenzen voileipäpaikat - juustoa ja ilmakuivattua kinkkua loppuelämän tarpeiksi

Tripadvisorissa parhaaksi reitatut ravintolat Firenzessä ovat ällistyttävän suureksi osaksi erilaisia voileipäpaikkoja. Italiassa panino ei ole sellainen teolliselta kalskahtava puikulainen raidalliseksi paahdettu "suomalainen" panini, vaan usein focacciatyyppiselle pohjalle tai hyvälle sämpylälle koottu, usein kevyesti paahdettu leipä runsailla täytteillä, joissa vakiovieraita ovat italialaiset ilmakuivatut kinkut ja erilaiset juustot.

Vaikka en ole suuri leivän, kinkun enkä juuston ystävä, firenzeläiset paninipaikat osaavat kyllä kietoa näiden kaikkien maut erilaisten maustetahnojen ja paahdettujen marinoitujen kasvisten kera sellaiseksi makukimaraksi, että olin aika myyty. Todella ruokaisat voileivät, joilla kuittaa lounaan ja jaksaa pitkälle iltaan, maksavat järjestään viitisen euroa. Kiersimmekin neljän päivän aikana viisi voileipämestaa! Suosituimpaan paikkaan, All'antico Vinaioon, saa lounasaikaan jonottaa vartista puoleen tuntia, mutta ainakin tilaamamme kinkkupanini (kuvassa yllä vasemmalle) oli odotuksen arvoinen. Muita erinomaisia leipäpaikkoja on La Prosciutteria (alla vasemmalla) sekä Pane & Toscana (alla oikealla), josta viimeksi mainitussa oli myös kivasti kasvisvaihtoehtoja.

 

lambredotte.jpg

+ Bonus: firenzeläinen erikoisuus Panino con Lambredotto

Voileivistä Firenzen perinteisin on paikallinen erikoisuus Panino con Labredotto, eli voileipä lehmän vatsalaukulla. Rehellisesti sanottu minulla ei ollut suuria odotuksia tämän spesialiteetin suhteen, siksipä makuelämys oli yllättävän hyvä. En ehkä vieläkään ole täysin vakuuttunut sisäelinten herkullisuudesta, mutta melko miedon makuinen ja koostumukseltaan keitetyn kinkun oloinen vatsalaukku meni hyvin maustettuna erinomaisen sämpylän välissä alas helposti.

 

kahvi.jpg

 

Mistä vaan saa hyvää espressoa (yleensä eurolla)

Italiassa on ihanaa, ettei sinun tarvitse tietää hyvää kahvipaikkaa saadaksesi hyvää kahvia. Sen kun vaan paikallistat lähimmän kahvilan ja astelet sisään! Tosin ehkä kaikkein kiireisimmiltä turistikaduilta kannattaa pysyä kahvihampaan kolottaessa poissa, sillä niillä kahvin hinnat ovat ainakin tuplana, eikä tunnelma ole läheskään niin kiva ja autenttinen. Paikalliset hörppivät espressonsa ja cappuccinonsa usein seisten tiskin äärellä jutustellen mukavia kahvilanpitäjän kanssa.

Aamucappuccinon kanssa saatetaan nauttia jokin pieni pala makeaa aamupalaksi, kuten brioche (tuo croissantin näköinen kuvassa). Toisen cappuccinon voi nauttia vielä yhdentoista aikaan muttei myöhemmin, sillä paikalliset vaihtavat espressoon eikä cappuccinoa nautita enää puolenpäivän jälkeen. Vaikka nautin italialaisista hyvistä espressoista ja cappuccinoista, oli parasta kotiinpalussa saada tummapaahtoista suodatinkahvia kaksi mukillista heti aamusta kaurapuuron, banaanin ja maapähkinävoin kera... Kyllä, minä kaipasin aamupalojani! 

 

jäde.jpg

 

No ne gelatot...

Tiedäthän mitä sanotaan: gelato päivässä pitää matkailijan tyytyväisenä! Tätä ohjenuoraa noudatimme vakaasti ja tahkoimme läpi Sienan, Livornon, Pisan ja Firenzen jätskibaareja. Yllättäen omaksi ylivoimaiseksi suosikikseni nousi niin raikas ja ihana minttugranita, kakkoslemppariksi sitruunagranita (kuvassa ylhäällä vasemmalla). Granita on ikään kuin mehujääversio kermaisesta gelatosta. Vähän niin kuin kahviloiden kanssa, hyvää gelatoa saa kyllä oikeastaan mistä vaan jätskibaarista, joten kivan paikan etsimisen vaivannäkö kannattaa säästää lounas- tai illallispaikan etsintään.

 

Jos näistä kuvista ja ylistyssanoista se ei vielä aukea, niin matka oli mitä herkullisin ja onnistunein. Erityisesti haluan kiittää matkaseuraa siitä, ettei gelatolle eikä viinilasilliselle koskaan sanottu nyt ei jaksa, eikä yhdestäkään annoksesta haukattu palaakaan ennen kuin se saatiin ikuistettua filmille. Parasta matkassa oli ihanan ruoan ja hyvän viinin lisäksi mahtavat kelit: yhtenä päivänä satoi, ja elohopea roikkui suurimman osan matkasta 35 asteen hujakoilla. Cinque Terren sadunomainen kauneus ja Firenzen loputtomat mielenkiintoiset kadut ja arkkitehtuurinen ylenpalttisuus olivat myös jotain, joka jää matkalta ehdottomasti mieleen.