Maailman kesäisimpiä matkoja ovat sellaiset roadtripit, joilla ei ole tiettyä päämäärää lukuun ottamatta haahuilua kauniiden kaupunkien ja kylien tunnelmallisimpiin kahviloihin ja kesäpuoteihin. Yhdellä tällaisella reissulla valloitin tässä taannoin Inkoon ja Fiskarsin, minkä jatkoksi pääsin vielä parin päivän päästä Mikkeliin. Koska noissa kaikissa kohteissa oli aivan ihania kesäisiä kahviloita, joissa pääsee hörppäämään sumpit ihanissa maisemissa, tässä postauksessa vinkkaan noista tämän kesäretken helmistä.

 

Inkoo

inkoo.jpg

Café Wilhelmsdal

Ola Westmanin Puistotie 1, Inkoo

 

Todella tunnelmallinen ja herttainen kahvila veden äärellä - eikä siinä vielä kaikki! Maailman parhaat (kahvila)voisilmäpullat bongattu! Otin kahvin kanssa korvapuustin, sillä yleensä korvapuusti peittoaa voisilmäpullan mennen tullen, mutta tällä kertaa pulla veti pidemmän korren. (Onneksi seuralaiseni oli suotuisa ja suostui jakamaan herkkunsa, muuten tämä ylistysvirsi olisi jäänyt veisaamatta.) Aivan taivaallisen pehmeä pulla, jossa voita ja sokeria ei oltu säästelty. Puolentoista euron kahvi, jota sai vielä santsatakin ilman lisämaksua, hämmensi Helsingin kolmen euron sumppeihin tottunutta maaseutumatkailijaa.

 

Inkoo on muutenkin todella kaunis, erityisesti söpö pieni kyläkirkko lähellä kahvilaa kannattaa käydä tsekkaamassa, jos kulmille osuu. Hauskana yksityiskohtana kirkkoa ympäröivällä hautuumaalla taisimme löytää vain kaksi suomenkielistä sukunimeä kulkureitillämme, ja myös kahvilassa ruotsi raikasi.  

 

Fiskars

fiskars.jpg

Cafe Antique

Fiskarsintie 22, Fiskars

 

Fiskarsin vanhassa ruukkikylässä sijaitsevassa kahvilassa nautimme terassille upean kuohkeat, kivasti tattarille maistuvat blinit. Blinit paistettiin paikan päällä ulkoilmassa jättimäisellä muurakkapannua muistuttavalla kyökillä, josta blinit saivat ihanan rapean pinnan. Kuuden euron annokseen sai valita täytteeksi joko graavilohta, mätiä tai suolakurkkuja. Smetanan ja punasipulin kanssa tarjottu annos maistui paikallisen omenakuohuvan kera ja piti kivasti nälkää loitolla muutaman tunnin.

 

Fiskarsissa kannattaa käydä tutustumassa myös pieneen kotiseutumuseoon, joka kertoo historiallisen ruukin toiminnasta ja elämästä Fiskarsin työläisyhteisössä, mikäli historian havina kiinnostaa. Museorakennus on vastikään renovoitu täysin, ja opastuskierroksella oppii taas vähän lisää elämästä 1800-luvulla. Lisäksi vehreässä Fiskarsissa ympäriinsä kävely ja koskien kuohujen tuijottaminen lumoutuneena kuuluvat ehdottomasti asiaan.

 

Mikkeli

mikkeli.jpg

Kenkäveron rantakahvila

Pursialankatu 6, Mikkeli

 

Mikkelin kulmilla Etelä-Savossa sijaitsee paljon kivoja pysähdyspaikkoja, jotka ovat oivia kohteita kesäretkille. Olen kirjoittanut jo aiemmin Tertin kartanosta Mikkelissä, Teahouse of Wehmaisista Juvalla ja Rapion Myllystä Paaterossa, joita kaikkia suosittelen myös lämpimästi, sillä suuntaan niihin vierailulle lähes joka kesä.

 

Tällä kertaa vuorossa oli kuitenkin Kenkävero. Tässä tunnelmallisessa järven rannalla sijaitsevassa vanhassa pappilassa toimii nykyään ravintolaa, puutarhaa, putiikkia ja kahvilaa. Kävimme rantakahvilassa juomassa päiväkahvit. Kahvila tarjosi muun muassa eri täytteillä varustettuja vohveleita, joista kuvassa on hillon, kermavaahdon ja marenkimurun kanssa tarjottu versio. Tässä vaiheessa reissua pidättäydyin jo omasta kahvileivästä, mutta toki maistoin palan vohvelia ihan vaan journalistisen riippumattomuuden vuoksi. Vohveli oli maukas ja rapea, mutta marenkimuru oli kyllä annoksen tähti.

 

Millaisia kesäretkiä sinulla on ollut tänä kesänä tai on vielä suunnitteilla?