salde2.jpg

 

Suhteeni kaneeliin on aina ollut hyvin lämmin. Yhteen aikaan söin kanelia joka päivä ja tunsin hienoista ahdistusta, jos kaneli pääsi loppumaan maustekaapista. Sellainen mausteinen libanonilainen linssikeitto, johon linssien ja sipulin lisäksi ei tule paljon muuta kuin liuta mausteita, mukaanlukien kardemummaa ja - kyllä - kanelia, on yksi maukkaimmista ruoista joita tiedän (valitettavasti se alkuperäinen ohje on kadonnut jo vuosia sitten). Tomaattikastikkeeseenkin laitan poikkeuksetta ripauksen kanelia.

 

Onneksi ajat ovat kuitenkin muuttuneet ja kanelista tullut yksi mauste muiden suosikkien joukossa. Näemmä kaikkeen kyllästyy kun tarpeeksi usein jaksaa syödä.

 

Tämä mausteinen kukkakaali tarjoaa kuitenkin taas yhden yllättävän maukkaan tavan syödä salaattia (ja nauttia kanelia). Rapeat ohuet raa'at kukkakaalisiivut marinoidaan joko pikaisesti tai parin tunnin ajan laadukkaan oliiviöljyn, sitruunanmehun ja mausteiden kera, ja lopputuloksena on hivenen makea (kanelista), kirpakka (sitruunasta), mausteinen (paprikajauheesta) ja intialainen (currystä) herkku. Ainakin omiin makunystyröihini tuo kukkakaali oli herkullista!

 

Nautin marinoidun kukkakaalin mache-salaatin eli vuonankaalin kanssa, joka kannattaa pestä tosi hyvin, ovat usein likaisia. Lisänä kemuissa oli kananmunaa ja kirpakkaa vihreää omenaa sekä keskelle koko komeutta lusikoitu torni paputahnaa. Vielä ruokaisamman tästä saisi lisäämällä vaikkapa pannulla paahdettuja saksanpähkinöitä tai ruisleipäkuutioita tai lisäämällä annoksen vähän paistettua tofua tai kanaa.

 

Ristikukkaiskasvit jyräävät! Muistutan vielä paahdetusta parsakaalista, jos kypsennetty versio on enemmän makuusi.