Joulu se tulla jollottaa on ehkä ärsyttävin jouluun liittyvä sanonta - etenkin näin marraskuun puolella käytettynä - joten tämä postaus on hyvä aloittaa sillä!

 

Joka tapauksessa on parempi alkaa ajatella strategisesti nyt eikä joulukuun 23. päivä ja valmistautua lahjarumbaurakkaan ainakin jo henkisesti näin hyvissä ajoin. Siksipä tämä kolmen postauksen juttusarja käsittelee kokkaajille mieluisia joululahjoja, joilla voit joko hemmotella itseäsi näin joulun kunniaksi, pyytää pukilta kiltisti tai ilahduttaa jotakuta kokkauksesta kiinnostunutta tuttavaasi.

 

 

1. Ruokakirjat

Joskus olen unohtanut toivoa joululahjaksi kirjaa - VIRHE! Mitä muuta jouluna voi edes tehdä, kuin käpertyä sohvannurkkaan hyvän opuksen ja parin suklaarasian... -palan kera? Joulunajan ohjelmatarjonta on aika itseään toistavaa ja blogit hiljenevät joulun viettoon, joten paras tapa viihdyttää itseään perinteisemmät keinot, kuten kirjat, kokkailu, lenkkeily ja vaikkapa lautapelit.   

 

gastronaatti.jpg

 

Jouluna on aikaa lukemiselle ja kokkaamiselle, joten mikäs sen kivempi lahjaidea kuin ruokakirja!

 

Sain ilmaiskappaleena blogin kautta Maku-lehden ihanan päätoimittajan Satu Koiviston esikoiskirjan Gastronaatti eli kuinka rakastua rippeisiin ja olen siitä lähtien selannut kirjan kivalta tuntuvia pahvisia sivuja usein iltalukemiseksi. Eilen sain jopa vihdoin aikaiseksi kokeilla mustikkaskonsseja (joista tosin tuli mustaherukkaskonsseja, toim.huom. äiti, mustikat on loppu taas!), jotka pistivät kirjasta heti ensimmäisenä silmääni. Skonssit ovat herkullisia, kiitos vaan Satu ihanasta ja simppelistä reseptistä ja kauniista, elämänmakuisesta kirjasta. Reseptit ovat yksinkertaisia mutta silti jollain pienellä twistillä spesiaaleiksi tehtyjä, ja kausiajattelu ja hyvien raaka-aineiden arvostus huokuu Gastronaatista

 

Liisa kirjoitti vastikään suomalais-bulgarialaisen malli-näyttelijä Vera Jordanovan kirjasta Don't Miss a Bite - Makuja ja muistoja maailmalta. Kirja vaikuttaa ehdottomasti tutustumisen arvoiselta uutuudelta, sillä kuten Liisa postauksessaan kertoo, suuri osa ruokakirjojen viehätystä on niiden kauniit kuvat ja suoma inspiraatio, vaikka varsinaisia reseptejä tulisikin rivi riviltä seurattua harvemmin. Munakoiso-saksapähkinädipin reseptin laitoin heti Liisan postauksesta talteen!

 

Yksi kirja, jota olen käynyt kirjakaupassa silittelemässä useaan otteeseen (kai joku muukin harrastaa tätä?), on australialaisen Sarah Wilsonin Irti sokerista (alkuperäinen: I Quit Sugar). Olet saattanut törmätäkin Instagrammissa hashtägeihin #iquitsugar tai #iqs, jotka molemmat viittaavat tähän sosiaalisessa mediassa kovasti levinneeseen kirjaan. Wilson käy kirjassaan läpi mielenkiintoisella tavalla sokerin prosessointia kehossa, ja ottamatta kantaa hänen lääke- tai ravitsemustieteelliseen pätevyyteensä, kirjassa on järkevä sanoma sokerin saannin rajoittamisesta. Wilsonin ruokavalio muistuttaa ehkä eniten paleoruokavaliota, mutta hänen kaikkia mielipiteitään esimerkiksi hedelmäsokerin vaarallisuudesta tai kookoksen aika ylenpalttista käyttöä ei toki tarvitse allekirjoittaa, jotta kirjasta voisi nauttia kiinnostavana lukukokemuksena.   

Kirjoitin vähän aikaa sitten Speltillä luonnollisesti parempaa -kirjasta, johon suosittelen tutustumaan, jos luonnollinen suomalainen ruoka kiinnostaa. Kirjan reseptit on jaettu vuodenajottain, ja nyt talvisaikaan tarjolle kannetaan muunmuassa lämmittävää häränhäntäraguuta, makeita speltti-suklaacookieta ja vähän fiinimmin riekonrintaa ja kvinoa-siitakesienipuuroa.

 

Gastronaatti ja Speltillä luonnollisesti parempaa saatu blogin kautta ilmaiskappaleina.