inkiväärikeksit.jpg

 

Tällä viikolla alkoi kesä, ja minusta tuntui ensimmäistä kertaa tänä vuonna, että ihan kiva kun tulee syksy.

 

Tiedän; ei ihan vielä puhuta syksystä, mutta kyllä loppukesän melankolia on ehdottomasti jo läsnä. Pimenevät viilenevät illat, uudet alut, kavereiden rapujuhlakuvat ja jo aikamones mustikkapiirakka uunissa muistuttavat, että kesäkin loppuu joskus.

 

Nämä keksit sopivat raikkaassa inkiväärisyydessään sekä loppukesän jäätelöherkuksi että syksyn sateissa vilttiin kääriytyneenä nautittaviksi teekekseiksi. Keksit ovat tosi voisia mantelijauheen ansiosta, joten näpit saa aika rasvaisen tahmeiksi. Minulle tulee näistä kekseistä mieleen Wilhelmiina-keksit ilman vanilliinin makua ja tuoreen raastetun inkiväärin jälkipotkulla.

 

inkiväärikeksit3.jpg

 

Löysin tuoreen inkiväärin noin vuosi sitten tämän lempparismoothieni myötä, ja siitä lähtien sitä on ollut lähes jatkuvasti jääkaapissani. Tuore inkivääri sopii aivan kamalan hyvin tuoreiden tai kevyesti paistettujen kasvisten mausteeksi, se tuo raasteena salaatinkastikkeeseen kipakkuutta ja maustaa helposti mitäänsanomattoman tofunkin uudelle tasolle. Pyhä kolmikko inkivääri-chili-lime saa kasviswokista ihanan mausteista ja raikasta.

 

Kekseistä saa rapeita tekemällä niistä ohuehkoja (noin 7 mm korkeus), mutta kaikkein tärkeintä rapsakkuuden kannalta on jäähdyttää keksit ensin pellillä ja sitten ritilällä. Kekseissä on käytetty lähes hävytön määrä sokeria, sillä kekseistä ei valitettavasti saa sitkeitä (chewy), joka on mielestäni hyvän cookien tärkein ominaisuus, ilman runsasta sokerin käyttöä. 

 

Keksijätskejä saat, kun teet väliin banaanijäätelöä. Pakasta pari kolme ruskeapilkkuista banaania ohuina kolikoina yön yli ja blendaa monitoimikoneessa (kookos)maitotilkan kera tasaiseksi jäätelöksi. Voit maustaa massaa halutessasi lakritsinjuurijauheella, kaakaojauheella, pähkinävoilla tai (pakaste)marjoilla. Levitä jäätelö jäähtyneen keksin päälle ja paina toinen keksi varovasti päälle. Pakasta vielä puoli tuntia, siisti reunat veitsellä jos jätski on valunut ja nauti!

 

Reseptin muokkasin Syötävän hyvä -blogin sitruunakekseistä.