Miksi minua alkaa hymyilyttää aina, kun syön taateleita? Onko taateleissa jotain ihmeellistä hyvän mielen entsyymiä, vai onko se vain äkkinäinen makea sokerihumala, joka saa aina suupieleni kääntymään ylöspäin?Vähän niin kuin aamukahvi: sitä voi olla ihan aikaansaamaton zombi, kun kello lyö kuusi kakskytviisi, mutta jo ensimmäinen siemaisu tummaa paahtoa romanttisen ruusuisesta pienestä kahvikupista nautittuna saa taas hymyn huulille ja päivän alkamaan oikealla nuotilla.Ja taatelihan muuten käy erinomaisesti yhteen kahvin kanssa: ja jos jokin asia on hyvä ja jokin toinenkin asia on hyvä, ne yhdistämällä saa aikaan jotain vielä erinomaista. Matematiikka on siitä kaunis taiteen laji, että sitä voi ja ehdottomasti pitääkin soveltaa keittiöön. Tosin ruoan kanssa yhteenlasku on hyödytöntä, sillä raaka-aineet täydentävät toisiaan, ja niistä syntyy jotain eksponentiaalisesti parempaa!     (Vain tosi nörtti aloittaa kertomalla taateleista ja hymyistä ja päätyy kolmessa kappaleessa kahvin kautta matematiikkaan.)Olen syönyt tätä taatelitahnaa muun muassa tuorepuuron päällä aamupalalla. Kun tuorepuuron kylkeen laitetaan teelusikallinen maapähkinävoita ja pienenpieni sipaisu tätä taatelitahnaa, on elämys kahvin kera suorastaan juhlallinen. Eikä ole väliä, onko kyseessä hämyisän sateinen maanantaiaamu ja koko viikon arkiaskareet edessä vai lokoisa aurinkoinen sunnuntai sekä hienosti katettu brunssipöytä naurun kera tarjoiltuna - kun päivän aloittaa hymyllä, siitä tulee hyvä.   

Uskon vakaasti tämän tahnan käyttökelpoisuuteen leivonnassa: raakapatukoita ja -kakkuja makeuttamaan ja uunin kautta käyviä leivonnaisia mehevöittämään. Toimiva kombo olisi myös pala mahdollisimman tummaa suklaata tai raakasuklaata, röyhkeä teelusikallinen pähkinävoita ja sipaisu tätä purkitettua makeaa. Täydellinen jälkiruoka - hieman kitkerää, kielen päälle sulavaa suklaata, kitalakeen liimaantuvaa rasvaista pähkinävoita ja koko suun ylenpalttisella makeudellaan täyttävää taatelitahnaa - ei ole koskaan ollut niin helposti saatavilla: onko se sitten hyvä vai huono asia, siihen en voi ottaa kantaa...  

Tämä tahna valmistui kymmenessä minuutissa alusta loppuun; joskus sitä vain ei ole aikaa odottaa paria tuntia taateleiden liottamista sun muita esivalmisteluja. Käytin niitä kaikkein kuivimpia, yhdeksi neliskanttiseksi möykyksi prässättyjä taateleita, joten saatat selvitä vähemmällä nesteellä, jos käytät pussissa olevia mehukkaampia yksilöitä. Samaten jos liotat taatelit kylmässä vedessä ja valutat ne ennen soseutusta, et välttämättä tarvitse juuri lainkaan lisättyä nestettä, sillä taatelit imevät sen verran nestettä itseensä ja muuttuvat mehukkaiksi liotuksessa. Eritoten jos käytät sauvasekoitinta, taatelit kannattaa liottaa pehmeiksi ennen soseutusta.Tässä taatelitahnassa olen käyttänyt pari ruokalusikallista kookosmaitopurkin päälle jähmettyvää rasvaista kookoskermaa pyöristämään makua ja tuomaan hieman mielenkiintoista tausta-aromia. Muistaakseni tämä vinkki on peräisin Hillalta, samantapaista taatelitahnaa muistan hänen tontillaan joskus nähneeni, mutta en löytänyt reseptiä enää tähän hätään linkitettäväksi. Lopputuloksena on ihanan pehmeä, tasainen ja kermaisen kerma tahna, jonka äärellä itsekontrolli on hyvin kuulutettu asia. Nimittäin sokeriahan tässä on kosolti: kohtuus on siis paras kaveri. Mutta nyt, otahan lusikka kauniiseen käteen ja hymyile.