endiivipalat.jpg

 

Viljattomia, maidottomia ja vegaanisia* sormisyötäviä voi olla sekasyöjäkeittiössä joskus hankala keksiä, mutta nämä endiiviveneet osuivat itse asiassa tuohon saumaan ihan sattumalta.

(* Hunajan voi korvata intiaani- tai kookossokerilla tai agavella tai jättää pois.)

 

Samalla nämä ovat aika raikkaat ja ravitsevat, eivätkä nyt ihan hullun näköisetkään, pienet naposteltavat, jotka sopivat tuhdimpien herkkujen viereen vaikkapa mukavissa illanistujaisissa. Suht väritöntä linssitahnaa ja kvinoaa kannattaa koristella aurinkoisella sitruunankuorella, jollain vihreällä rehulla tai yrtillä sekä parilla punaisella chilinpalasella. 

 

endiivipalat2.jpg

 

Linsseistä:

Monen mielestä linssit ovat niin totaalisen arkinen ja ehkä jopa tylsä raaka-aine. Tuon arkisuuden allekirjoitan kyllä itsekin. Kuitenkin hyvin maustamalla ja pähkinävoilisäyksellä niistä saa aikaiseksi sangen maukasta tahnaa, joka sopii tällaisiin sormisyötäviin vapaamuotoisiin illanistujaisiin tai vaikka kasvisten dipiksi hummuksen tapaan.

 

Linssejä ei kannata koskaan keittää täysin muhjuksi, vaan niiden kannattaa jopa tässä reseptissä jättää vähän purupintaa. Vajaa kymmenisen minuuttia on hyvä aika, ja loput vedet voi suosiolla valuttaa pois. Liikaa keittämällä linssit imevät itseensä liikaa nestettä, jolloin tahnasta tulee helposti keitto! Voit myös käyttää pahvitötsällisen valmiiksi keitettyjä linssejä, jos keittoprosessi tuntuu hankalalta. 

 

Kvinoasta:

Kun Fanni & Kanelin Tiina kirjoitti sen tarvitsevan runsaasti sitruunanmehua, koin ikään kuin valaistumisen: no niin tietysti, miten en ennen hoksannutkaan! Kvinoasta tulee helposti keitettäessä puuromaista, mikä ei varsinaisesti tässä reseptissä haittaa vaan on päinvastoin eduksi, mutta hieman tunkkainen maku taittuu kivasti sitruunamehulla.

 

Kvinoa tarvitsee mielestäni jonkin verran suolaa maistuakseen jollekin. Tosin sitruunanmehun käyttö vähentää jonkin verran suolan tarvetta, sillä sitruunaisuus lisää suolaista makua.

 

Pientä näpertelyä ja useamman kattilan likaamistahan tämä vaatii, mutta eikös syksyisenä sadepäivänä siihen ole aikaa?

 

Hauskaa viikonloppua ja pyhäinpäivää! Tältä vuodelta jäi Halloweenit täällä päässä juhlimatta, mutta kurpitsabrowniet sopisivat teemaan erinomaisesti.