IMG_0278.JPG

 

Viime viikonloppuna leivoin pataleivän, koska tarvitsin krutonkeja lauantaiselle illalliselle ja halusin tehdä ne itseleivotusta leivästä (AY eli Anonyymit Ylisuorittajat...). Jos et ole kuullut ennen pataleivästä eli vaiva(ama)ttomasta leivästä eli no-knead bredistä, nyt on aika tutustua!

 

Pataleipä on maailman helpoin leipä: ei vaadi vaivaamista eikä alustamista, ainoastaan sekoituksen, valurautapadan (mutta posliininen Arabica Arctica uunivuoka on toiminut minulla myös) ja paljon aikaa. Yleensä korvaan osan vehnäjauhoista täysjyvävehnällä, ja kohoaa kauniisti silloinkin.

 

IMG_0222.JPG

 

Noh, krutongeista jäi leipää paljon yli, enkä ole kauhean innokas leivän puputtaja. Sunnuntaiaamupalaksi piristävän aamulenkin jälkeen valmistui sitten nämä köyhät ritarit, ja koska kyseisen illallisen jälkiruoasta oli myös kermaa ja tuoreita mansikoita jäljellä, tuli näistä kohtuullisen rikkaat ritarit. Pähkinävoi ja vaikka itsetehty chiahillo sopisivat erinomaisesti lisukkeiksi!

 

Köyhät ritarit ovat kyllä ehkä maailman unohdetuin kiva pieni herkku ja erinomainen tapa välttää ruokahävikkiä tai kuivasta leivästä kärsimistä.

 

IMG_0267.JPG

 

Miksei pääsiäisen juhlinta voisi alkaa mitä herkullisemmalla aamiaisella? Vähän kuivahtanut leipä saa aivan uuden elämän pienen kananmuna-maitokylvyn jälkeen! Leiväksikin kelpaa mikä tahansa omaan ruokavalioon sopiva leipä, paitsi ruisleipä taitaa olla vähän liian tuhtia. Tosin sitäkin sopisi kokeilla!

 

Toivotan aivan ihanaa ja herkullista pääsiäistä sinulle!