chiavanukas2.jpg

 

Olen liian pitkän tauon jälkeen löytänyt itseni taas chian ihmeelliseen (poksuvaan) maailmaan. Chia on tuollainen pieni musta* siemen, joka geeliytyy nesteessä ja saa aikaan mukavan lusikoitavan vanukkaan. Myös tuorepuurossa kaurahiutaleet saavat huomattavaa ryhtiä chiasta.

 

Chia pitää geeliytymisen sekä ravintosisältönsä takia hyvin nälkää loitolla. Chiassa on muunmuassa reippahasti kuitua, proteiinia ja hyviä rasvahappoja. En osaa valitettavasti tarkemmin selittää sen ravitsemuksellisista hyödyistä, koska itse nautin sitä vain sen herkullisuuden takia! Tai siis itsessäänhän chia on aika mauton, mutta kaikki siitä valmistettavat ruokalajit ja sen antama koostumus ovat yhtä herkkua tyynni...

 

Chiaa saa ostettua aika monesta luontaistuotekaupasta sekä nykyään jo ihan marketeistakin ja muista hyvin varustetuista ruokakaupoista, ainakin pääkaupunkiseudulla. Itse ostan chiaa Punnitse ja Säästästä irtomyynnistä, mikä on oiva valinta jos et halua heti investoida 300 gramman pussiin. Parille ruokalusikalliselle tulee kolmenkympin kilohinnalla (joka on muuten kolme euroa alempi kuin sen valmiiksi pakatun!) hintaa arviolta puolisen euroa.

 

Chiavanukas taipuu vaikka mihin:

* Suklaisen vaihtoehdon ystävät voivat lisätä joukkoon vähän (raaka)kaakaojauhetta (1/2 rkl).

* Vaniljaisen version taas saa ropsauttamalla joukkoon hieman vaniljajauhetta (1/2 tl).

* Lisäboostia treenin jälkeiseen vanukkaaseen saa proteiinijauhelisäyksestä (1-2 rkl).

* Maidon voi luonnollisesti vaihtaa kasvivaihtoehtoon ja maitorahkan kookosmaitoon.

*Päällystevaihdoehdot ovat loputtomat: tuoreet tai pakastemarjat, pähkinät, mantelirouhe, kookoshiutaleet, granaattiomenansiemenet, mitkä tahansa hedelmät paloiteltuina, kaikki pähkinä- ja mantelivoit, raejuusto, mysli tai muromysli, siemenet...

 

Muokkausvaihtoehdot ovat loputtomat, joten jokaiselle chian ystävälle kyllä löytyy sopiva vanukas tilanteeseen kuin tilanteeseen!

Tämä pieni chiavanukas sopii hyvin pieneen nälkään vaikkapa välipalaksi. Aamupalaksi reseptin voi halutessaan kaksinkertaistaa.

 

* Olen nähnyt ulkomailla myös valkoista chiaa. Osaatko vinkata mistä löytyisi Suomesta?