ranskikset.jpg

 

A) Bataattiranskikset ovat ehdottomasti parhaimmillaan nautittuna suoraan uunista, kuumina ja tuoreina. Syöjät odottavat bataattiranskiksia, ei toisin päin. Suoraan uunista otettuna ranskikset ovat rapeimmillaan (tosin eivät silti rapeita) ja herkullisimmillaan.

 

B) Bataatteja ei kannata kuoria, vaan herkullisimmat ranskikset syntyvät nahkean kuoren ja makean bataatin yhdistelmästä. Lisäksi kuoret ovat lopputuloksessa hauskan rustiikkiset. Samalla säästää itsensä vaivannäöltä ja sormiensa hienontamiselta, sillä bataatit eivät ole se kaikkein helpoin kasvis kuoria.

 

C) Hyväksy, että bataattiranskiksista ei (välttämättä) saa rapeita. Olen kokeillut liudan kikkoja kylmän veden alla juoksuttamisesta ja hyvin kuivaamisesta kiertoilmauunin käyttämiseen ja olen todennut, että saan ranskiksista rapeita vain totaalisesti polttamalla ne. (Aivan mustat bataattiranskikset eivät kuitenkaan ole se, mitä suosittelen ajamaan takaa. Ne ovat aika karsinogeenisiä ja pahanmakuisia.) Jos sinulla on joku tulenkestävä kikka rapeisiin bataattiranskiksiin, otan sen enemmän kuin mielelläni vastaan! 

 

Makeiden bataattiranskisten kera nautin tällä kertaa sitruunaista tomaattidippiä, joka valmistuu kolmesta eri tomaatista: aurinkokuivatuista, kirsikkatomaateista ja pyreestä. Tomaattista makeutta taittaa kokonaisen sitruunan mehu ja aurinkokuivattujen tomaattien suolaisuus, mutta maku on silti melko ketsuppinen. Kermaviiliin sekoitettuna siitä saisi myös hyvän dippauskastikkeen vaikka kasvistikuille.