banaanileipä2.jpg

 

Minusta tuntuu, että viime aikoina olen nähnyt banaanileipiä ihan joka suunnassa. Kun minut oli aivopesty loputtomilla banaanileipäresepteillä bloglovin'-feedissäni, viimeistään Liisan ja Ellin ihanan näköiset reseptit aiheuttivat minussa kauhean banaanileivän kaipuun. Yhteen aikaan tein tosi usein banaanileipää - oikeastaan aina, kun minulla oli sopivan kypsiä banaaneja - jolloin käytin aina tätä reseptiä.

 

Aika vähän nykyään jaksan tai olen kiinnostunut paasaamaan ruoan terveellisyydestä tai epäterveellisyydestä, mutta minusta on hassua, että perinteiseen banaanileipään tulee aikamoisen ruhtinaallinen määrä voita ja sokeria. Banaanit itsessään tekevät mehevyyden juuri nimenomaan sokerin ja voin sijasta monessa terveellisemmässä reseptissä, joten miksi banaanileivässä ei käyttäisi hyväksi banaanin mielettömiä leivontaominaisuuksia? Lisäksi se, että banaanileivän nimessä on sana leipä eikä kakku ehkä puoltaisi vähän vastuullisempaa makrojakaumaa. Mutta mikäs minä olen amerikkalaisten kotkotuksia ymmärtämään!

 

Tämä versio ei ole mikään superherkkuleipä, vaan enemmänkin sellainen vähän iltapäiväkahvin energian boostaaja ja samalla pieneen makeanhampaan kolotukseen vastaava leipä (ei kakku). Ei siis kovasti makea, eikä liian intensiivisesti banaanin makuinen, sillä lisäsin aika paljon kaurahiutaleita, jotta leivän siivuaminen onnistuu. Lisäsin vähän tummaa suklaata, sillä jos se 30 grammaa eli muutama pala (reilu 2 g per viipale...) muuttaa kaiken, niin miksipä en sitä tietä menisi. Halutessasi laita elämä risaiseksi ja pilko joukkoon enemmän suklaata. Se on aina hyvä idea.

 

banaanileipä3.jpg

 

Söin tätä leipää tänä aamuna Banana Bread Bowlin muodossa (tämä vaan kuulostaa kivemmalta englanniksi...), kun olin herätellyt tarpeeksi nälkää aamuisella happihyppelyllä feat. Kaija Koo, joka on muuten yllättävän hyvää juoksumusaa! Tällä hetkellä olen ihan koukussa KK:n vanhempaan matskuun, ja naapurini hyppivät seinille, koska iltarutiiniini kuuluu hoilata samoja biisejä kerta toisensa jälkeen. Ja minä kun en osaa laulaa...

 

Banaanileivän kanssa nautittavaksi sopii kaikki pähkinävoit, banaanisiivut, hillo tai mikrossa sulatetut marjat, mutta miksei myös vahvanmakuiset juustot (jos juusto-suklaa-banaani-yhdistelmä ei kuulosta liian tujulta), erityisesti yhdistettynä johonkin hyvään hilloon (ajattelen viikunaa).