suolaisetmuffini2.jpg

 

Tällä viikolla valmistuin. Ja sain jouluvalot pois parvekkeelta. Aivan yhtä suuria saavutuksia itselleni molemmat.

 

Sen lisäksi oivalsin, että suolaiset muffinit ovat aivan turhaan hyljeksitty genre. Miten paljon sämpylöiden hiivan kanssa pelleilyä, vaivaamista, kahteen kertaan kohottamista ja pyörittelyä helpompaa on sotkea ainekset yhteen, tiltata vuokiin ja iskeä uuniin varttitunniksi? Varsinkin gluteenittomat herkut onnistuvat niin paljon iisimmin tämmöisessä kakkumaisemmassa muodossa. Ja kakkuhan on aina hyvä idea.

 

Näissä muffineissa käytän kaurahiutaleita, jotka blendataan jauhoksi. Jos haluat gluteenittomia muffineita, pidät vain huolta käyttämiesi tuotteiden aidosti gluteenittomuudesta. Makua muffineihin tuo omenasose, joka myös mehevöittää sämpylät, samoin kuin maustamaton jogurtti. En suosittele vähärasvaista, se ei maistu miltään. Ripaus kanelia kuuluu mielestäni leivonnaiseen kuin leivonnaiseen.

 

Ne suurimmat taiat näissä muffineissa tekevät kuitenkin itsetehty auringonkukansiemenvoi ja kuivatut karpalot (voi korvata pilkotulla taatelilla tai rusinoilla). Auringonkukansiemenvoin lyhyt oppimäärä: paahda kuivalla kuumalla paistinpannulla 3 dl siemeniä koko ajan vahtien ja välillä hämmentäen kunnes ovat rusehtavia ja tuoksuvia, kippaa ne monitoimikoneeseen parin kolmen rypsiöljyruokalusikallisen ja suolaripauksen kera ja sur-rur-rur-sur, kunnes siemenet muuttuvat voiksi. Maku on ihana - ehkä hieman tahinimainen? - monisävyinen ja suolaisempi (savoury) kuin maapähkinävoissa!

 

suolaisetmuffini3.jpg

 

Ai niin, ja säästin parhaan viimeiseksi. Muffinit muuttuvat auringonkukansiemenvoin taioista vihreäksi sisältä. Miksi, sitä en tiedä. Mutta kontrasti punaisten karpaloiden kanssa on söötti!

 

Mukavaa viikonloppua!