bataatti.jpg

 

Olen tähän saakka luullut, että bataatit ovat parhaimmillaan miedossa lämpötilassa pitkään (175 astetta vajaa pari tuntia) aivan pehmeiksi uunitettuina. Kuitenkin pienen aikataulurajoitteen ja uuninfiksausongelmien takia jouduin paistamaan bataatit 225 asteessa. Lykkäsin ne uunin toiseksi ylimmälle tasolle ja ristin sormeni ja varpaani, että tunti ja vartti riittäisi!

 

Yllätys oli suuri, kun tällä metodilla tulikin kaikkein maukkaimmat bataatit, mitä olen saanut aikaiseksi! Sisältä sellaiset makeat ja pehmeät, niin kuin uunibataatin ehdottomasti kuuluukin olla, ja päältä sieltä täältä nokista paahtopintaa kartuttaneet. Tykkään paistaa bataatin aina läpikotaisen kypsäksi, niin että se muuttuu melkein - mutta vain melkein - sosemaiseksi sisältä, sillä raa'an rapsakka uunibataatti maistu hyvälle, eikä suutuntuma ole laisinkaan hyvä. Porkkanat pureskellaan sitten erikseen raakana, bataatin kuuluu olla kypsää

 

Kuvassa bataatti on tarjoiltu (vähän sovelletun) makeansuolaisen kana yakitorin ja muun muassa uunissa mustiksi poltetuista paprikoista, manteleista ja tomaattimurskasta pyöräytetyn romesco-salsan kera. Yllättävän makoisa yhdistelmä!

 

Mielestäni bataatit ovat myös erittäin maukkaita seuraavana päivänä huoneenlämpöisinä tai mikron kautta syötynä, joten kannattaa tehdä isompi satsi kerralla.