kaurapuuro.jpg

 

Minulla ja kaurapuurolla on ollut kautemme, jolloin olemme olleet täysin erottamattomia. Äitini tekee aivan unelmaista kaurapuuroa, joka odotti aamulla herätessäni kaikki ne vuodet yläaste- ja lukioaikoina (sitä aiemmin en osannut arvostaa sitä niinkään). Äidin puuron jippoja en osaa jakaa muuta kuin sen, että puuroa keitetään paljon, ja että sen annetaan hautua levyn jälkilämmöllä aamuvenyttelyjen ajan, mutta onneksi olen itse oppinut viidessä vuodessa keittämään melko hyvää puuroa!

 

Vinkkini parempaan puuroon (tärkeysjärjestyksessä, mutta silti suosittelen näiden kaikkien käyttämistä) ovat:

 

1) Paahda kaurahiutaleet kuivassa kattilassa ennen nesteen lisäämistä. Tämän kikan näin jossain blogissa alkukesästä (saa ilmoittautua, en muista missä), ja se sai minut innostumaan taas puurosta aamupalana. Kaurahiutaleiden paahtaminen tekee mielestäni suurimman eron kohtalaisen ja ihan tosi hyvän kaurapuuron välillä. Kaurahiutaleiden paahtaminen vaikuttaa sekä makuun, josta tulee pähkinäisempi ja täyteläisempi, että koostumukseen, josta tulee kermaisempi, kun kuumat kaurahiutaleet imevät nopeasti nesteen itseensä ja muuttuvat herkullisiksi ilmatyynyiksi.

 

2) Käytä tarpeeksi suolaa. Puuro kaipaa suolaa, sillä se ei maistu oikeastaan yhtään miltään ilman sitä. Suolan lisäämisen jälkeen kannattaa vielä maistella, onko sitä tarpeeksi, ja lisätä tarvittaessa. Ei ole mikään järki syödä täysin mautonta ruokaa, siitä ei jää kellekään hyvä mieli!

 

3) Keitä puuro maitoon veden sijaan. Itse käytän rasvatonta maitoa, mutta mikä vaan maito tekee puurosta maukkaampaa kuin vesi. Olen käyttänyt myös kasvimaitoja puuron käyttöön, ja niistä tulee myös oikein maukas puuro. Maidosta saa myös täyteläisemmän ja paremman rakenteen puuroon, vedestä tulee helposti liisteriä. Minulla on ollut kauteni, kun olen onnistunut tekemään hyvää puuroa myös vedestä, mutta varmemmin onnistun maidolla.

 

+Bonus: hyvät lisukkeet

  • banaani, maapähkinävoi ja kaneli (kuvissa)
  • marjat, raejuusto ja hunaja
  • pannulla kookosöljyssä pehmeäksi paistetut omenat tai luumut kera kanelin ja paahdettujen kookoslastujen
  • pähkinät, luonnonjogurtti ja hunaja  
  • tuoreet mustikat, piste 

 

kaurapuuro2.jpg

 

Kokeilethan edes kaurahiutaleiden paahtamista, pliis? Se todella tekee suuren eron, kun uskallat paahtaa hiutaleisiin rohkeasti väriä.

 

Makoisia puuroaamuja!