mustikka.jpg

 

Mustikkakukko on savolainen perinneleivonnainen, jossa rukiiseen hieman makeaan kuoreen kätkeytyy runsas mustikkainen sisus. Mustikkakukko on parhaimmillaan tarjottuna lämpimänä kylmän vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kera, ja mieluiten isosta kupista että tarpeeksi iso annos molempia - kukkoa ja jäätelöä - mahtuu lautaselle samalla kertaa.

 

Tulikuuma kieltä polttava kukko ja samalla haukulla suun palohaavoja vilvoittava kylmä jäätelö kahvin kera kauniina kesäpäivänä mummolan keittiössä on muisto, jonka takia perinneherkun resepteihin ei hevillä kajota. Kuitenkin kun tuo Arabian Arctica-sarjan minivuoka ja puinen käsinmaalattu lusikka kävelivät vastaan samana päivänä, näin jo sieluni silmin mitä valmistaisin lauantaijälkkäriksi: mustikkakukkoa!

 

Ilokseni huomasin, että Maku-blogi Perinneruokaa prkl! on kantanut jo kortensa kekoon tämän savolaisherkun promouttaamiseksi ja heidän ihanan reseptinsä löytää täältä. (Tosin: Mikkelistä? Ja kermavaahdon kanssa? Tähän hymiö, koska lasken vain leikkiä, tietysti.) Tavallisesti kukossa on niin ohra- ja ruisjauhoinen kuori, jossa neljänneskilo voita ja ripaus tai pari sokeria pitävät huolta herkun maistuvuudesta. 

 

mustikka2.jpg

 

Näissä resepteissä ruis ja ohra korvautuvat tattarijauholla, joten kyseessä on viljaton herkku. Ensimmäinen versio on lähempänä perinteistä: voita ja sokeria käytetään, mutta aika kohtuudella. Maku on lähellä perinteistä kukkoa, muttei identtinen: rukiin potku puuttuu, vaikka tattari onkin samankaltaisesti aika tömäkän makuinen pseudovilja.

 

Toinen versio on enemmän sellainen villi länsi, syteen tai saveen -viritelmä ja siinä voin paikan ottaa cashewpähkinät ja sokerin kuivatut taatelit. Sekä pähkinöitä että taateleita laitoin yhden desin, tattarijauhoja reilun puoli desiä; kunnes taikina oli käsissä muovattavaa. Mausteeksi puolisen teelusikkaa kanelia ja kardemummaa, vaikkeivat ne oikeaan mustikkakukkoon kuulukaan. Rehellisesti sanoen, ei niin hyvää kuin voi-sokeri-versio, mutta sangen herkullinen vaihtoehto välipalaksi tai vähemmän makeaksi jälkiruoaksi.

 

Näissä kuvissa on tuo pähkinä-taateli-versio, jonka läpi mustikka teki tiensä, vaikka tavallisessa mustikkakukossa kuori pitää pintansa ja mustikka paljastuu vasta sen alta yllärinä. Tykkäsin oikeastaan tästä piirakkamaisemmasta ulkoasusta! Yleensä kukon kanssa nautitaan ihan perinteistä laatikkovaniljajäätelöä, mutta nyt herkuteltiin Maatilan jäätelön Madagaskarin vaniljaa. Perinteisen vaniljakastikkeen ja -jäden lisäksi kukkoa voisi herkutella myös maidottomien vaihtoehtojen, kuten soijavispin, kookoskermasta tehdyn jäätelön tai cashewkerman, kera.