NahmJim.JPG

NahmJim1.JPG

Joulu alkaa olla taputeltu ja ainakin meidän huushollissa on katseet käännetty jo uuteen vuoteen. Tänä vuonna lapset menevät mummolaansa aattoyöksi, joten saamme viettää uutta vuotta aikuisporukalla ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2011. Tulemme viettämään iltaa meidän luonamme ja vastaan yösnäckejä lukuunottamatta koko illan tarjoiluista. 

NahmJim3.JPG

Rakastan tehdä useita erilaisia amuse–bouche –tyyppisiä alkupaloja, joita on kiva nappailla kuohuviinilasillisen kaverina. Yksi vakioaloituksistani on ollut jo pitkään Tomi Björckin ensimmäisen keittokirjan ohjeella tehdyt vihersimpukat nahm jim. Ne ovat niin hyviä, että voisin syödä niitä ämpärillisen kerralla. Olen muuttanut ohjetta vain hyvin vähän alkuperäisestä. Käytän esimerkiksi korianterinjuurien sijaan korianterinvarsia ja chilit olen korvannut yhdellä habanerolla. Jos on epävarma tulisuuden tasosta, kannattaa ensin laittaa vaikka neljännes ja maistaa. Lisäykset voi sitten tehdä oman maun mukaan.

NahmJim2.JPG

Olen myös viime aikoina pilkkonut liemen joukkoon simpukoiden koristeiksi tarkoittamani korianterin sekä hieman chiliä. Ne näyttävät kauniilta tarjoiltaessa, mutta mikään välttämättömyys se ei ole. Kerran jouduimme myös korvaamaan palmusokerin tavallisella ruokokidesokerilla. Lopputulos oli ihan ok, mutta täydellisen makuelämyksen vuoksi suosittelen hankkimaan aitoa palmusokeria.