IMG_6120.JPG

Tänään olisi maailman rakkaimman isoäitini, Ulla-mummun, 93-vuotissyntymäpäivät, mutta hän nukkui pois viime viikolla. Isoäitini eli pitkän ja rikkaan elämän, josta hän vietti lähes 50-vuotta leskenä. Hänen elämäänsä mahtui paljon suurta iloa, mutta myös surua. Ennen omaa poismenoaan hän ehti laskemaan levolle kolme kahdeksasta lapsestaan.

IMG_6125.JPG

IMG_6126.JPG

Isoäitini oli suurperheen äitinä kova laittamaan ruokaa. En ollut pienenä tarhassa vaan isoäitini hoiti minua paljon ja opin häneltä kaikki ruoanlaiton perusteet. Pidin ala-asteikäisenä omaa reseptivihkoa, johon isoäitini kirjoitti ylös kaikki reseptit, joita olimme yhdessä tehneet ja joita rakastin.

IMG_6127.JPG

IMG_6131.JPG

Yksi tuon vihkon lempiresepteistäni on karjalanpaisti, joka maistuu todella hyvältä etenkin näin kevättalvella. Isoäitini karjalanpaistiin ei koskaan tullut muuta kuin possua, nautaa, sipulia, vettä ja suolaa sekä korkeintaan muutama maustepippuri. Ennen vanhaa karjalanpaistiin ei välttämättä laitettu edes sipulia ja se syötiin aina keitinperunoiden kanssa, mutta ollessani lapsi, mummoni laittoi sen kylkeen usein myös kukkakaalilaatikkoa ja rakuunaporkkanoita.

IMG_6128.JPG

Tein tänään perheellemme päivälliseksi tuota ihanaa karjalanpaistia Ulla-mummun ohjeella. Heitin ajatuksissani lihapataan myös muutaman laakerinlehden, mutta nämä eivät siis kuuluneet aitoon reseptiin. Tarjosin paistin kanssa kukkakaalipyreetä, joka on mielestäni aivan täydellinen kumppani suolaiselle lihalle ja rakuunaporkkanatkin valmistin vaihteeksi uunissa paahtamalla enkä keittämällä.

IMG_6122.JPG

IMG_6130.JPG

Vihreyttä lautaselle toi mustakaalinlehdet, joita on alkanut näkymään kaupoissa Järvikylän muiden yrttien joukossa. Se on lehtikaalin tavoin yksi ravinnerikkaimmista ravintokasveista ja soveltuu hyvin paistamiseen, hauduttamiseen sekä sellaisenaan nautittavaksi. Annoksesta jäi uupumaan ainoastaan sokeripuolukat, sillä yllätyksekseni huomasin viime syksynä pakastamieni puolukoiden varaston jo ehtyneen. Siitäkin huolimatta kattilat kyllä tyhjentyivät ennätysvauhdilla.

IMG_6121.JPG

Hyvää syntymäpäivää kaunein enkelini. Olen kiitollinen jokaisesta hetkestä, jonka sain viettää kanssasi.