IMG_8107.JPG

IMG_8102.JPG

Pari viikkoa sitten kauppoihin ilmestyi Jonna Vormalan esikoisteos, Jäävuoren huippu -salaattikirja, johon ihastuin ensi silmäyksellä. Jonnan salaattikirja kokoaa kansiensa sisälle monipuolisen kattauksen erilaisia salaattireseptejä, joiden valmistuksessa on hyödynnetty yli 50 eri kasvista. Salaattikirjan reseptit on jaoteltu kasvisten sesonkien mukaan, jotta käytettävissä olevat raaka-aineet ovat parhaimmillaan, mutta jos olet niin kuin minä ja alkaa himoita esimerkiksi syksyn alkuun sijoitettua tattisalaatti Tattista eikä lähi-Prismasta löydy tuoreita tai kuivattuja tatteja, voi ne hyvin korvata myös portobelloilla. 

IMG_8104.JPG

Tattiksessa sienten kaveriksi on laitettu ohraa, pinaattia, parmesaania ja hunajavinegrettiä. Yhdistelmä toimi aivan mielettömän hyvin ja tiedän jo nyt, että tulen tekemään tätä aina kyllästymiseen saakka. Jonnan salaattikirjan yhtenä suurimpana vahvuutena on mielestäni yksinkertaiset, mutta rohkeat ja mielenkiintoiset maku- ja raaka-aineyhdistelmät. Sellaiset, jotka on helppo toteuttaa ja jotka soveltuvat hyvin suomalaiseen makuun. Niitä ei ole viety liian pitkälle, mutta sopivat kauas tyypillisen salaattibuffetin tarjonnasta. Salaatin ei tarvitse todellakaan sisältää salaattia ollakseen salaatti.

IMG_8106.jpg

IMG_8105.JPG

Jäävuoren huippu -salaattikirjassa on myös yleisempiä ohjeita salaattien tekemiseen ja tarjoiluun. Hyvänä muistutuksena salaatti muun muassa kielletään tarjoilemasta jääkaappikylmänä, jotta sen maut pääsevät paremmin esille ja salaatin joukkoon suositellaan ripottelemaan hieman suolaa, jos sen maustaa vain öljyllä ja jollain happamalla.

IMG_8100.JPG

Salaattikirjasta löytyy myös 15 eri kastiketta aina Jonnan äidin vinegretistä, wasabisoosiin ja tillidressinkiin. Kirjan lopussa on lisäksi lyhyt johdanto muutaman yksinkertaisen leivän ja kasvispohjaisten levitteiden tekemiseen. Olen itse täysi tumpelo leipomisessa, mutta olen päättänyt antaa Jonnan viiden raaka-aineen aloitusleivälle mahdollisuuden. Tällä kertaa uskon myös viisaampiani ja mittaan jokaisen raaka-aineen määrän gramman tarkkuudella, vaikka ne löytyvätkin kirjan ohjeesta myös desilitroina.

IMG_8103.JPG

IMG_8109.JPG