Meillä on monena vuotena ollut itse tehtyjen joululaatikoiden sijaan Saarioisten äitien valmislaatikoita, joita vain vähän tuunailemme ennen tarjolle asettamista. Olemme kokeilleet myös kilpailijoiden valmisteita, mutta ainakin omassa suussani Saarioisten laatikot vievät voiton.

Tuunatutjoululaatikot.JPG

Tuunatutjoululaatikot4.JPG

Vaikka itsetehdyt laatikot ovat tietenkin ihan omaa luokkaansa, en ole nähnyt järkeä käyttää aikaa niiden valmistamiseen, sillä joulupöytämme ruokakunta keskittyy aina vain lähinnä alkupaloihin. Olemme monesti suunnitelleet jättävämme myös kinkun tekemättä, mutta aina viime hetkellä joku on alkanut kaipaamaan sitä.

Tuunatutjoululaatikot8.JPG

Tuunatutjoululaatikot6.JPG

Tykkään tuunata valmislaatikoita aina vähän erilaisilla mausteilla, vaikka muutamia suosikkiyhdistelmiäkin on jo löytynyt. Esimerkiksi perinteinen porkkanalaatikko piristyy ihanasti pienestä määrästä tuoretta inkivääriä, kardemummaa ja kermaa. Lanttulaatikkoon taas sopivat hyvin vähän happamammat maitotuotteet, kuten ranskankerma ja smetana. Hienoksi murskatut piparit pienien voinokareiden alla tekevät lanttulaatikolle myös aivan suussa sulavan pinnan.

Tuunatutjoululaatikot1.JPG

Tuunatutjoululaatikot2.JPG

Imellettyä perunalaatikkoa ei sen sijaan ole näkynyt pöydässämme vuosiin. Sitä on korvannut muun muassa edellisessä postauksessani jakama hapankaalilaatikko tai Saarioisten parin vuoden takainen uutuuslaatikko, punakaalivuoka. Siihen olen yleensä laittanut vain pienen lorauksen mantelimaitoa ja sekoittanut pinnalle menevien korppujauhojen joukkoon myös vähän mantelirouhetta tai  –jauhoja.

Tuunatutjoululaatikot7.JPG

Ja hei, jos teillä on jotain valmislaatikoiden huipputuunausvinkkejä, niin jättäkäähän niitä tämän jutun kommenttiboksiin. Ne voivat hyvinkin päätyä meidän tulevien vuosien joulupöytiin.