IMG_5576.JPG

IMG_5582.JPG

IMG_5578.JPG

Olimme viikonloppuna kahdestaan minilomalla Tallinnassa. Olin saanut kutsun kolmen ruokalajin lounaalle ravintola Ribeen Tallinnan vanhaan kaupunkiin. En ollut aikaisemmin käynyt ravintolassa, vaikka olin lukenut siitä joskus. Ribe on jo kauan lukeutunut Tallinnan parhaiden ravintoloiden listauksen kärkisijoille, joten odotukseni lounaan suhteen olivat korkealla.

IMG_5579.JPG

Aloitimme lounaan talon lasillisilla kuivaa Tribaut Schloesser shampanjaa ja keittiön tervehdyksillä. Kolmen ruokalajin menu sisälsi kaksi vaihtoehtoa, joten pääsimme maistamaan yhteensä kuutta erilaista annosta. Menukokonaisuuden hinta on 29 euroa per henkilö ja viinipaketti siihen päälle 17 euroa. Riben ruoka-annokset ovat todella isoja verrattuna tavallisiin suomalaisiin fine dining -ravintoloihin, joten nälkäisenä ei tarvitse poistua.

IMG_5581.JPG

IMG_5580.JPG

IMG_5589.JPG

Alkupaloina söimme tartaria ja todella mehevää kaniterriiniä. Tartar tarjoiltiin pikkelöityjen sienien, sinapinsiementen ja rapean saaristolaisleipäkeksin kanssa. Annos oli voimakkaasti maustettu ja tumman saaristolaisleivän makeus toi siihen erittäin mielenkiintoista syvyyttä. Selleriremouladen ja omenalohkojen kanssa tarjoiltu kaniterriini oli aivan fantastisen makuista ja mielestäni myös koko lounaan paras annos.

IMG_5591.JPG

IMG_5596.JPG

Pääruoiksi saimme porsaankylkeä ja -filettä sekä aivan mielettömän rapuvinegretin ja polentakakun kanssa tarjoillun turska-annoksen. Kalalautanen oli visuaalisesti niin upean näköinen, ettei sitä melkein malttanut syödä. Turska oli täydellisesti kypsennetty ja lisukkeidensa kanssa se oli varmasti paras turskasta valmistettu ruoka-annos, jonka ole ikinä syönyt.

IMG_5586.JPG

IMG_5583.JPG

IMG_5595.JPG

Kolmen ruokalajin lounaan päättivät karamellisoidusta päärynästä ja mascarponejäätelöstä tehty jälkiruoka sekä hasselpähkinäkerman kanssa tarjoiltu kvittenisorbetti-vaniljakakku. Kakun kanssa jälkiruokaviininä tarjoiltiin virolaista 2005 vuoden makeaa omenaviiniä. Olimme sen verran täynnä isojen jälkiruoka-annosten saapuessa pöytään, että itseäni melkein hirvitti. Jälkiruoat olivat hyviä, mutta parasta oli ehdottomasti illan suurin yllättäjä; aivan ihanan makuinen virolainen vuosikertaomenaviini. Valmistavatkohan suomalaiset tilaviinien tuottajat vastaavanlaisia herkkuja?

IMG_5593.JPG

IMG_5597.JPG

IMG_5587.JPG

IMG_5588.JPG

Riben pääkokkina on ollut vuodesta 2014 slovakialainen (supersöpöRadoslav Mitro, joka on aikaisemmin työskennellyt useissa Michelin-tähdin palkituissa ravintoloissa ympäri Eurooppaa. Mitron ruoanlaiton perustana ovat yksinkertaiset raaka-aineet, jota hän yhdistelee klassisesta ranskalaisesta ja pohjoismaisesta keittiöstä saamiinsa vaikutteisiin. Se näkyy todella selvästi myös Riben ruokalistalla. Tulen ehdottomasti vierailemaan Ribessä vastaisuudessakin ja suosittelen sitä lämpimästi kaikille tallinnanmatkailijoille.

IMG_5590.JPG

IMG_5599.JPG

IMG_5584.JPG