IMG_4269.jpg

IMG_4279.jpg

Tallinnassa yksi lempiravintoloistani on ollut jo vuosia Leib resto & aed. Käymme siellä syömässä joka kerta, kun suuntamme nokkamme kohti eteläisintä Helsinkiä. Leibissä lempiruokalajikseni on viime aikoina nousseet keitot. Olen syönyt siellä elämäni parhaan kirkkaan kantarellikeiton sekä nyt viime syksynä tämän kuvissakin komeilevan kirkkaan kalakeiton.

IMG_4276.jpg

IMG_4277.jpg

Kuvien keitto on itseni tekemä, mutta se jäljittelee hyvin tarkasti Leibin kalakeittoa. Olen yleensä pitänyt paljon enemmän kermaisista kalakeitoista, mutta kun eteeni tuotiin kulhollinen tätä herkkua, en meinannut pystyä lopettamaan sen syömistä. Olin hyvin lähellä tilata keittoa toisen annoksen, mutta sain onneksi hillittyä itseni kesken neljän ruokalajin illallisen. Kotona minua ei kuitenkaan ole onneksi kukaan täysjärkinen tarkkailemassa, joten voin rauhassa kumota keittolautasellisia ainakin muutaman per ruokailu.

IMG_4268.jpg

IMG_4275.jpg

Tämän kirkkaan kalakeiton salaisuus on ennen kaikkea maukkaassa liemessä, runsaasti käytetyissä yrteissä ja oikeanlaisissa keittojuureksissa. Tai oikeastaan ainoa juures, mitä tähän keittoon tulee on porkkana eikä sitäkään tule paljoa. Sen sijaan keitosta löytyy runsaasti purjosipulia, sipulia, fenkolia, varsiselleriä sekä tietenkin kalaa. Lisäsin vielä lopuksi meidän keittoomme isoja katkarapuja, sillä esikoiseni usein vaatii, että kalakeitoistamme on löydyttävä näitä merten nakkeja. Mitään muuta lisäarvoa se ei mielestäni keitolle tuonut.

IMG_4270.jpg

IMG_4267.jpg