okonomiyaki5.JPG

okonomiyaki9.jpg

okonomiyaki11.JPG

Loppiaisaamuna testasin ensimmäistä kertaa japanilaisen okonomiyakin eli pyttismunakkaan tekemistä kotona. Reseptin otin Mikko Takalan ja Sami Rekolan Street Food -ruokakirjasta, jonka arvostelukappaleen sain viime vuonna, mutten ollut vielä ehtinyt tutustumaan kirjaan sen tarkemmin. Street Food -kirja on varsinaista silmänruokaa. Se esittelee parhaita katuruokia ympäri maailmaa ja samalla ohjeistaa myös niiden kohtuullisen helppoon valmistukseen kotikeittiöissä.

okonomiyaki14.JPG

okonomiyaki4.JPG

okonomiyaki13.JPG

Okinomiyakin (vapaasti suomennettuna "paista mitä haluat") voi valmistaa erilaisista lihoista ja kasviksista. Sen keskeisiä aineksia ovat kananmuna, vehnäjauho ja raastettu kaali. Nesteenä kuuluisi käyttää dashi-lientä, mutta sen voi korvata myös vedellä. Dashi-liemi on yksi japanilaisen keittiön tärkeimmistä perusraaka-aineista, mutta ainakaan itselläni ei ollut tällä kertaa aikaa taikka energiaa alkaa metsästämään liemipohjan valmistukseen tarvittavia raaka-aineita. Etnoruokakaupoista on kyllä löydettävissä myös valmiita dashi-liemijauhepusseja.

okonomiyaki.JPG

okonomiyaki15.JPG

okonomiyaki10.JPG

Valmistin meidän okinamiyakin katkaravuista. Ripottelin sen pinnalle huolella valutettuja ja kuivaksi puristettuja tonnikalahiutaleita. Okinamiyaki-kastikkeen valmistin kirjan ohjeen mukaan alusta asti, mutta senkin voisi hätätapauksessa korvata käyttämällä valmista HP-kastiketta.

okonomiyaki7.JPG

okonomiyaki17.jpg

okonomiyaki8.jpg

Täytetty munakas on täyttä tavaraa, joten vaikka ohjeessa on kahden hengen annos, vastasi se ainakin meidän kotitaloudessa enemminkin neljän hengen runsasta ateriaa. Sain vaivoin syötyä yhden kokonaisen noin 15 senttimetriä halkaisijaltaan olevan munkkaan ja tulin siitä niin täyteen, että seuraavan kerran pystyin edes miettimään ruokaa vasta iltayhdeksältä. Ja tuon munakkaan ruokailu tapahtui siis aamulla ennen kymmentä.