parempimakaronilaatikko5.JPG

suppilovahvero-lihapata.JPG

Olemme olleet koko perhe enemmän tai vähemmän flunssassa koko joulukuun. Pienimmäisemme taudikuva on ollut kaikista rajuin ja viikonloppuna itsellänikin alkoi taas nenä vuotaa. Sunnuntaina olisi ollut ihana kummipoikamme 1–vuotissynttärit, muttemme viitsineet mennä tartuttamaan muita. Kaupassakäynti jäi myös välistä, joten yritin taikoa meille kaapinpohjilta jotain kohtuullisen vaivatonta, mutta maukasta ruokaa. Onneksi pakastimesta löytyi syksyn pientilakierroksella saamiani lihoja, joista tein nopeasti yksinkertaisen lihapada. Pata sai tietysti muhia muutaman tunnin, mutta sen aktiivinen valmistusaika jäi lyhyeksi. Lihojen lisäksi laitoin pataan vain hieman kuivattuja yrttejä, mausteita sekä suppilovahveroita.

parempimakaronilaatikko6.JPG

parempimakaronilaatikko.JPG

parempimakaronilaatikko1.JPG

Lihapadan kaveriksi valmistin serkkuni isoäidin ohjeella ihanaa makaronilaatikkoa. Olen syönyt tätä herkkua useasti heidän joulupöydässään, mutta reseptiä varten päätin tehdä lyhyen vierailun hänen luokseen yhtenä päivänä. Resepti on isoäidin itsensä kehittelemä eikä sitä ole koskaan kirjattu mihinkään ylös. Lopullinen maku oli useiden maistamisten ja lisämaustamisen tulos. Yritin seurata ja kirjata muistiin joka ikisen vaiheen mahdollisimman tarkasti, vaikka se välillä tuottikin yllättäviä vaikeuksia. Jos vahingossa käänsin selkäni edes hetkeksi liedelle, oli sillä välin ehtinyt kattilaan lentää jo hyppysellisen jotakin. 

IMG_3715.JPG

Onneksi omaan aika tarkan makumuistin ja mukanani oli myös yksi apukokki, joka toimi lisäsilminäni. Siihen ja muistiinpanoihini luottaen jaankin nyt fenkolin– ja aniksensiemenillä sekä sokerilla ja suolalla maustetun makaronilaatikon ohjeen myös teille. Sain tähän siunauksen laatikon äidiltä, ihanalta Famulta. Ilman hänen suostumustaan en olisi koskaan tehnyt reseptistä julkista. Famun makaronilaatikko on niin hyvää, että se on kautta aikojen herättänyt maistajissaan välittömän ihastuksen – tätä parempaa makaronilaatikon reseptiä ei ole olemassa.

parempimakaronilaatikko3.JPG

parempimakaronilaatikko2.JPG

Kiitos Hjördis ja Benne!