IMG_4396.JPG

IMG_4404.JPG

IMG_4403.JPG

Pääsin eilen tutustumaan Suomen tämän vuotiseen Bocuse d'Or kilpailijaan, Eero Vottoseen, ja hänen tiimiinsä pienen bloggariporukan kanssa. Bocuse d'Or on kokkien maailmanmestaruuskilpailu, jossa yksi kausi kestää kaksi vuotta ja se sisältää karsintakierroksia ympäri maailmaa ennen Lyonin finaalia. Kokkien maailmanmestaruuskilpailua on järjestetty jo vuodesta 1987 alkaen. Suomi osallistuu kilpailuun nyt 12. kertaa ja parhaan sijamme olemme saavuttaneet kilpailukaudella 2013-2015, kun keittiömestari Matti Jämsén sijoittui neljänneksi.

IMG_4372.JPG

IMG_4373.JPG

Eero ja hänen vasta 19-vuotias assistenttinsa Miikka Manninen valmistautuvat toukokuussa pidettävään Euroopan osakilpailuun ravintolakoulu Perhon harjoituskeittiössä täyspäiväisesti. Osakilpailun 12 parasta jatkavat matkaansa kohti tammikuussa 2017 pidettävää finaalia ja myös tällä kertaa Suomen kandidaattien tavoitteena on paikka palkintopalleilla. Euroopan osakilpailun pakolliset raaka-aineet julkaistiin viime vuoden lopulla ja ne ovat saksanhirvi, sterletti ja kultainen kaviaari.

IMG_4383.JPG

IMG_4376.JPG

IMG_4390.JPG

Sterletti on sammen sukulainen, mutta pienempi ja sitä kasvaa muun muassa Tonavajoessa. Hankalan saatavuuden vuoksi Eero ja Miikka käyttävät harjoittelukalanaan kotimaista kasvatettua sampea. Sampea käytetään yleisesti vähän ruokakalana. Se on haastava ja sammenlihan kypsennys vaatii huolellisuutta ja taitoa. Tutustumistilaisuudessamme sampi tarjoiltiin kylmäsavustettuna ihanan rieskan, pikkelöityjen vihannesten, kaviaarin, tillin ja munan sekä itsetehdyn voin kanssa.

IMG_4398.JPG

IMG_4385.JPG

IMG_4405.JPG

IMG_4384.JPG

Toinen pakollinen kilpailuraaka-aine, saksanhirven takaneljännes, on sen sijaan Eerolle varsin tuttu ja mieluinen. Saksanhirvenliha on melko vähärasvaista ja miedon makuista, mikä kuitenkin asettaa haasteita sen valmistamiselle ja muille tarjottaville lisäkkeille. Saimme seurata lähietäisyydeltä kuinka Eero paloitteli lihan osiin ja valmisti siitä meille neljää eri paistia maistettavaksi: pyöröpaistia, ulko- ja sisäpaistia sekä kulmaa.

IMG_4388.JPG

IMG_4392.JPG

IMG_4393.JPG

IMG_4389.JPG

IMG_4399.JPG

Omaksi suosikikseni nousivat maun ja rakenteen puolesta sekä pyörö- että kulmapaisti. Hirvenliha kavereina tarjolta löytyi puikulaperunamuusia, täydellisesti kypsennettyä ruusukaalia, karpaloita, peurasta ja häränhännästä valmistettua lientä sekä ruskistettua voita. Näiden lisäksi kokit valmistivat vielä suolakuoressa kypsennetyn juurisellerin, jonka avaaminen hurmasi koko yleisön.

IMG_4377.JPG

IMG_4391.JPG

IMG_4397.JPG

Tilaisuudessamme tarjotut ruoat eivät olleet niitä, joita Eero ja Miikka tulevat kilpailuannoksina valmistamaa, mutta niistä kuulemma löytyi jotain samoja elementtejä. Voin siis vain unelmoida pääseväni joskus maistamaan lopullisia tuotoksia, sillä jo kaikki tämän illan ruokalajeista maistuivat niin hyviltä, että alkoi melkein itkettää.

IMG_4374.JPG

IMG_4387.JPG

IMG_4394.JPG

IMG_4402.JPG

Itse Bocuse d'Or -kilpailussa kaikkien maiden ehdokaat valmistavat 14 hengelle sekä kala-annoksen että lihavadin. Aikaa suoritukseen on 5 tuntia ja 35 minuuttia. Annoksista arvioidaan sekä ulkonäkö että maku. Lisäksi otetaan huomioon keittiötyöskentely: tekniikka, siisteys ja taloudellisuus. Kilpailun tuomareina toimivat jokaisesta maasta tulevat joukkueiden presidentit. Suomen presidenttinä toimii keittiömestari Pekka Terävä.

IMG_4395.JPG

IMG_4401.JPG

IMG_4382.JPG

Pidetään siis peukut pystyssä Suomen tiimille. Näissä keittiövirtuooseissa on todellista voittajapotentiaalia. Tsemppiä matkaan Eero ja Miikka!