KATSOMASI RESEPTIT

WWW.­SUUS­TA­SUU­HUN.­FI

SS_header_1081x395px-01.png

Blogini muuttaa omalle alustalle 1.5.2016 alkaen ja siirtyy osaksi Asennemedian itsenäisten blogien verkostoa. Kaikki vanhat reseptit löytyvät jatkossa uuden blogin reseptiarkistosta, jonne ne päivittyvät pikkuhiljaa. Toukokuussa on luvassa huikeita reseptejä ja ruokakirja-arvontoja joka viikolla, joten pistä sivu muistiin ja käy kurkkailemassa, mikäli kirjahyllystäsi puuttuu vielä esimerkiksi upouusi Jäävuoren huippu -salaattikirja tai eilen julkaistu hyvän olon Jäätelökirja. ;)

alisa_about_img_w742.png

Makulaisille maailman suurin sydän kuluneesta puolesta vuodesta ♥ Onneksi johonkin teistä törmää melkeimpä joka viikko.

WWW.SUUSTASUUHUN.FI

Tattis portobellosta

IMG_8107.JPG

IMG_8102.JPG

Pari viikkoa sitten kauppoihin ilmestyi Jonna Vormalan esikoisteos, Jäävuoren huippu -salaattikirja, johon ihastuin ensi silmäyksellä. Jonnan salaattikirja kokoaa kansiensa sisälle monipuolisen kattauksen erilaisia salaattireseptejä, joiden valmistuksessa on hyödynnetty yli 50 eri kasvista. Salaattikirjan reseptit on jaoteltu kasvisten sesonkien mukaan, jotta käytettävissä olevat raaka-aineet ovat parhaimmillaan, mutta jos olet niin kuin minä ja alkaa himoita esimerkiksi syksyn alkuun sijoitettua tattisalaatti Tattista eikä lähi-Prismasta löydy tuoreita tai kuivattuja tatteja, voi ne hyvin korvata myös portobelloilla. 

IMG_8104.JPG

Tattiksessa sienten kaveriksi on laitettu ohraa, pinaattia, parmesaania ja hunajavinegrettiä. Yhdistelmä toimi aivan mielettömän hyvin ja tiedän jo nyt, että tulen tekemään tätä aina kyllästymiseen saakka. Jonnan salaattikirjan yhtenä suurimpana vahvuutena on mielestäni yksinkertaiset, mutta rohkeat ja mielenkiintoiset maku- ja raaka-aineyhdistelmät. Sellaiset, jotka on helppo toteuttaa ja jotka soveltuvat hyvin suomalaiseen makuun. Niitä ei ole viety liian pitkälle, mutta sopivat kauas tyypillisen salaattibuffetin tarjonnasta. Salaatin ei tarvitse todellakaan sisältää salaattia ollakseen salaatti.

IMG_8106.jpg

IMG_8105.JPG

Jäävuoren huippu -salaattikirjassa on myös yleisempiä ohjeita salaattien tekemiseen ja tarjoiluun. Hyvänä muistutuksena salaatti muun muassa kielletään tarjoilemasta jääkaappikylmänä, jotta sen maut pääsevät paremmin esille ja salaatin joukkoon suositellaan ripottelemaan hieman suolaa, jos sen maustaa vain öljyllä ja jollain happamalla.

IMG_8100.JPG

Salaattikirjasta löytyy myös 15 eri kastiketta aina Jonnan äidin vinegretistä, wasabisoosiin ja tillidressinkiin. Kirjan lopussa on lisäksi lyhyt johdanto muutaman yksinkertaisen leivän ja kasvispohjaisten levitteiden tekemiseen. Olen itse täysi tumpelo leipomisessa, mutta olen päättänyt antaa Jonnan viiden raaka-aineen aloitusleivälle mahdollisuuden. Tällä kertaa uskon myös viisaampiani ja mittaan jokaisen raaka-aineen määrän gramman tarkkuudella, vaikka ne löytyvätkin kirjan ohjeesta myös desilitroina.

IMG_8103.JPG

IMG_8109.JPG

 

Rentoa menoa Hanki Baarissa

IMG_8049.JPG

IMG_8047.JPG

IMG_8065.JPG

IMG_8054.JPG

IMG_8062.JPG

Hiihtolomamme Rukalla on ohi ja seuraavaksi on vuorossa paluu arkeen. Kun aloin tyhjentää kameran kortilta reissukuvia ei ollut vaikea huomata, että yksi lomamme vierailluimmista paikoista oli Ruka Storea vastapäätä sijaitseva Hanki Baari. Taisimme syödä siellä peräti neljä kertaa peräkkäin, sillä paikan ruoka ja tunnelma ovat aivan omaa luokkaansa.

IMG_8048.JPG

IMG_8058.JPG

IMG_8038.JPG

IMG_8064.JPG

Hanki Baarissa on lyhyt menu, joka sisältää muutamia vakioannoksia, kuten hirvilihapullat, sitruuna-pinaattipastan, carbonaran, chili cheese friesit ja kookoswokin. Lounaalla tarjoillaan myös päivittäin vaihtuvaa keittoannosta ja muutamia muita vaihtoehtoja, kuten pyttipannua ja lohisalaattia. Maistoin baarin valikoimasta peräti kuutta eri ruokalajia ja näistä tasaisen hyvistä annoksista suosikikseni valikoitui lopulta täyteläinen sitruuna-pinaattispagetti. Ajattelin kehitellä siitä oman versioni lähiviikkoina ja jaan ohjeen varmasti myös täällä blogin puolella.

IMG_8063.JPG

IMG_8057.JPG

IMG_8053.JPG

IMG_8037.JPG

IMG_8061.JPG

Hanki Baarin annosten hintaan kuuluu myös Puro Reilun Kaupan kahvi, joka on luonnonmukaisesti viljelty tummapaatoinen ja aivan taivaallisen makuinen 100%:nen arabica-suodatinkahvi. Sitä parempaa termarikahvia on mahdotonta löytää.

Iltaisin Hanki Baari muuttuu rennoksi illanviettopaikaksi ja drinkkilistalla on toinen toistaan houkuttelevampia juomia. Meidän testitiimiltä parhaat pisteet saivat jallumule ja passion-averna sour, mutta menkää, maistakaa ja jakakaa omat suosituksenne. Hanki Baari toimii!

Riipisen Riis­ta­ra­vin­to­la

IMG_7913.JPG

IMG_7902.JPG

Terveisiä Rukalta! Olemme parhaillamme viettämässä spring breakia ja ajattelin kirjoittaa ylös muutaman ravintola- ja annossuosituksen täältä. Olemme käyneet Rukalla koko elämäni ajan vuosittain samassa kelomökissä, joka on isäni yrityksen omistuksessa ja vaikka Ruka on kasvanut ja muuttunut paljon viime vuosina, on täällä edelleenkin muutamia aikaa kestäneitä helmiä, joita ei kannata jättää välistä. Näistä ehkä paras esimerkki on kelorinteen juurella sijaitseva Riipisen Riistaravintola.

IMG_7904.JPG

IMG_7901.JPG

IMG_7907.JPG

Riistaravintola on jälleen palannut takaisin Riipisen perheen hoiviin ja ravintolan kaikki klassikkoannokset ovat tulleet takaisin listoille. Uudistusten myötä myös ravintolan terassia on laajennettu ja osaa sisätiloista on raikastettu. Riipisen parhaita annoksia ovat ehdottomasti friteeratut muikut ja poronkäristys. Riipisen muikut ovat aina tuoreita ja niiden tasalaatuisuus jaksaa ihastuttaa vuodesta toiseen. Muikkuja ja poronkäristystä on saatavilla aina. Niiden lisäksi Riipisellä on myös päivittäin vaihtuvat lounasannokset ja a la carte -lista.

IMG_7912.JPG

IMG_7900.JPG

IMG_7898.JPG

Riipisen a la cartelta löytyy päivittäin poron lisäksi myös hirveä, jänistä ja karhua. Ravintola on myös valittu Suomen parhaaksi Riistaravintolaksi. Riipisen jälkiruokapuolen klassikko on vohvelit mansikkahillolla ja kermavaahdolla. Aikuisempaan makuun toimii hyvin myös minttukaakao aidosta minttumukista ja poron kyynel. Riipinen on juuri se ravintola, jossa vietämme after skitä ja jossa piipahdamme aina ladulta tullessa. 

IMG_7899.JPG

IMG_7905.JPG

IMG_7903.JPG

 

Taste of Helsinki 2016 ensifiilikset

IMG_7789.JPG

IMG_7793.jpg

Viime perjantaina julkistettiin tämän vuotisen Taste of Helsingin ravintolat. Olin lehdistötilaisuudessa kuulemassa ne ensimmäisten joukossa. Ravintolakokoonpanossa on tällä kertaa viisi vanhaa ja viisi uutta tuttavuutta. Vanhojen joukkoon lukeutuvat Bistro O mat, Pastor, Sinne, Ask ja Muru, ja uusia ovat Toca, Hella & Huone, Kolmon3n, Grön sekä ihastuttava tallinnalalinen Ö.

IMG_7776.JPG

IMG_7778.JPG

IMG_7775.JPG

Pääsimme maistelemaan kolmen osallistujaravintolan annokset. Hella & Huone tarjosi kylmäsavustettua maa-artisokkaa, lipstikkaa ja ruisviskillä maustettua Lapin härkää. Ravintola Toca maistatti meillä maitosuklaavanukasta, kaakaocrumblea ja minttu-jogurttijäätelöä. Tilaisuuden puhutuimman annoksen tarjosi Bistro O mat, joka tuo tämän vuoden ruokafestivaaleille uuden version ToH 2013 nähdystä ja kovin kehutusta haukiburgerista.

IMG_7788.JPG

IMG_7786.JPG

En ollut itse aikaisemmin maistanut tuota haukiburgeria ja täytyy sanoa, että se oli aivan mielettömän hyvää. Hampurilaisen majoneesi oli värjätty näyttävästi mustekalan musteella ja itse haukipihvi oli täydellisen mehevä. En malta odottaa, että pääsen santsaamaan näitä uudelleen. Bistrosta kerrottiin, että haukiburgeri vierailee satunnaisesti myös ravintolan lounaslistalla, joten täytyy ehdottomasti suunnata Kirkkonummelle sen perässä.

IMG_7777.jpg

IMG_7782.JPG

Taste of Helsinki järjestetään tuttuun tapaan kesän alussa 16.-19.6. Kansalaistorilla. Tänä vuonna ravintolat tarjoavat kolmiannoksisen menunsa lisäksi yhden nimikkoannoksen. Early Bird -hintaisten lippujen myynti on jo aloitettu. Normaalihintaiset liput tulevat Tikettiin 22.4. klo 9.00. Sitten ei muuta kuin odottamaan, että kesän paras tapahtuma pyörähtää jälleen käyntiin. Lähtölaskenta on alkanut.

IMG_7790.JPG

IMG_7787.JPG

Kokkien yhteiskuva Mellakka Helsinki pressimateriaaleista.

Näytä lisää