Alkuvuoden pakkassäällä on hyvä suunnitella tulevan vuoden matkoja. Mihin mennä, milloin, miksi, mitä, häh? Kysymkset pyörivät päässä kun matkakuumeessa hakukoneisiin näpytellään tietoja mahdollisista matkakohteista. TNS Gallupin Messukeskukselle tekemässä tutkimuksessa kävi ilmi, että 65% suomalaisista pitää hyvää ruokaa ja juomaa tärkeänä osana matkaa. Näinhän se on, että armeija marssii vatsallaan. Tästä innostuneena listasin tämän vuoden parhaimmat eurooppalaiset kilistely-kaupungit. Prost!

 

Dublin

The+Temple+Bar+Dublin.jpg

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta siitä kun irlantilaiset nationalistit nousivat kapinaan brittihallintoa vastaan. Pääsiäiskapina epäonnistui, mutta ajatus itsenäisestä Irlannista jäi elämään. Kyseessä on tärkeä juhlavuosi irlantilaisille ja Irlanti on laittanut sivuun kevyet 22 miljoonaa euroa juhlallisuuksia varten. Ei huono! Ja hei, mikä parempi tapa tutustua irlantilaisuuden syvimpään olemukseen kuin kädessä tuopillinen täydellisesti hanasta valutettua olutta? Irlantilainen kirjailija Oscar Wilde kutsui työtä juomaluokan kiroukseksi, joten otahan sinäkin muutama päivä lomaa ja matkusta Dubliniin. Lippuja kannattaa katsoa hyvissä ajoin, sillä sekä The New York Times että Lonely Planet hehkuttaa Dublinia yhtenä tämän vuoden parhaista matkakohteista. 

Mitä juoda? Jos et tiedä, niin matkaa kannata harkita uudestaan (Guinness, duh!). Ei kuitenkaan kannata unohtaa lukuisia paikallisia pienpanimoita sekä irlantilaista viskiä.

 

Porto

Porto_Portugal_morning_river_fog_cities_boats_sky_sunset_sunrise_1920x1280-2.jpg

Pohjois-Portugalissa sijaitseva Porto on noussut suureen suosioon viime vuosina. Portviineistään tunnettu kaupunki sijoittuu parhaiden kaupunkikohteiden joukkoon vuosi toisensa jälkeen. Viimeisimpänä brittilehti Telegraph valitsi Porton 20 parhaan matkakohteen joukkoon vuonna 2016. Kieltämättä kyseessä on kaunis kaupunki, joka kehittyy jatkuvasti. Mitä viinimatkailuun tulee, niin mielestäni Porto on maailman paras kaupunkikohde. Autoa ei tarvitse vuokrata, sillä Douro-joen vastarannalla sijaitsevan Vila Nova de Gaian viinikellarit ovat kävelymatkan päässä. Useat viinikellarit järjestävät kierroksia kellareilla (esim. Sandeman ja Graham's) ja lähes kaikissa pääsee maistelemaan viinejä ilman ajanvarauksia. Jos vierailut viinitarhoilla kiinnostaa, niin Douron laakson dramaattisen kauniit viinitarhat ovat helpon junamatkan päässä. Jos viinilasien välissä tulee nälkä, niin nappaa taksi tai Uber ja suuntaa Matosinhosiin. Tällä alueella sijaitsee lukuisia kalaravintoloita, jotka tarjoavat tuoreita mereneläviä suoraan Atlantin valtamerestä. Ravintola O Gaveto on yksi suosikeistani. Älä anna vaatimattoman sisustuksen hämätä. Paikkaa on hehkutettu Financial Timesia myöten. Kokeile herkullisia hanhenkaulasimpukoita, valkosipulisia Amêijoas à Bulhão Pato-simpukoita, äyriäisiä ja tietenkin päivän kalaa. Alkuvuodesta kannattaa maistaa pelottavan näköistä lampreia-merinahkiaista.

Mitä juoda? Ilman portviiniä on turha kuvitella selviytyvänsä Porton matkasta. Portviinibaari Vinologia on hyvä paikka aloittaa. Keskeinen sijainti ja tiskin takaa löytyvä yli 200 portviinin valikoima saa tajuntasi räjähtämään. Älä sorru vuosia vanhoihin varoituksiin ja kokeile rohkeasti laadukkaita Vinho Verden valkoviinejä. Pidä silmällä myös Dãon viinialueen touriga nacional, tinta roriz (tempranillo) ja jaen (mencía) rypälelajikkeista valmistettuja punaviinejä sekä Bairradan kuohuviinejä.

 

San Sebastián

donostia-san-sebastian-basque.jpg

Pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan. Jotkut asiat vaan toimii ja hyvä niin. Donostia (baskiksi) eli San Sebastián on ehdottomasti yksi parhaita ruoka- ja juomakohteita maan päällä. Pohjois-Espanjassa Biskajanlahden syleilyssä sijaitsevaa San Sebastiánia on kutsuttu monesti maailman parhaaksi ruokakaupungiksi, eikä turhaan. Äärettömän herkulliset pintxot ja mehevät chuleton-pihvit ovat vain muutama syy miksi lähtisin San Sebuun sekunnin varoitusajalla. Ei ole sattumaa, että maailman 20 parhaimman ravintolan joukkoon sijoittuu neljä ravintolaa Baskimaalta, joista kaksi sijaitsee San Sebastiánissa. Tämä nyt vaan on sellainen kaupunki, joka menee pois muodista vasta silloin kun ihmisiä ei enään kiinnosta hyvä ruoka ja juoma. Eli ei koskaan. Erikoisuutena tänä vuonna on, että San Sebastián on Euroopan kulttuuripääkaupunki. Tämä varmasti aktivoi entuudestaan kaupunkia erilaisilla tapahtumilla ympäri vuoden.

Mitä juoda? Kevyt, mutta sähköisen hapokas ja hedelmäinen valkoviini txakoli on paikallinen herkku, joka toimii täydellisesti erilaisten merenelävien kanssa. Reilun tunnin ajomatkan päässä sijaitsevat Riojan ja Navarran viinialueet pitävät huolen ettei punaviini lopu koskaan kesken. Erityisesti suosittelisin kokeilemaan paikkallista siideriä. Siiderisesonki kestää tammikuun lopusta huhti-toukokuuhun, jolloin vierailu paikallisilla siideritiloilla (baskiksi sagardotegi) on helpompaa. Noin vartin ajomatkan päässä San Sebastiánista sijaitseva Sidrería Petritegi on kylläkin auki ympäri vuoden ja järjestää kierroksia omenatarhoilla sekä siiderimaisteluita.

 

München

munich_isar_germany_bavaria_98059_3840x2400.jpg

Kun mietimme saksalaista olutkulttuuria tai olutkulttuuria ylipäätänsä, niin ennemmin tai myöhemmin mieleen tulee pienen viljasiilon kokoiset kolpakot, nahkahousut ja braatvursti. München on ollut janoisten olutsieppojen pyhiinvaelluskohde jo vuodesta pottu ja vuosittain kaupungissa järjestetään maailman eeppisin olutfestivaali Oktoberfest. Nyt on kuitenkin erityisesti syytä juhlaan. Saksalaisen oluen "perustuslaki" Reinheitsgebot, lontooksi German Beer Purity Law, viettää tänä vuonna 500-vuotisjuhlaa. Laki otettiin käyttöön Baijerissa vuonna 1516 ja siinä määriteltiin mm. oluen valmistuksessa sallitut aineet. Vaikka näin jälkiviisaana voisi väittää, että sillä on ollut myös hieman negatiivisia vaikutuksia saksalaisen oluen monimuotoisuuteen, niin se oli aikanaan huiman edistyksellinen. Yksi vanhimmista ellei jopa vanhin elintarvikelaki. Jos se ei ole syy kolistella kolpakoita, niin en tiedä mikä on. Kun yhtälöön lisätään Baijerin jylhät Alpit, satumaiset linnat ja metsät, niin kasassa on kivenkova kombo.

Mitä juoda? Oluttyylejä ja panimoita löytyy Baijerin osavaltiosta vaikka kuinka. Münchenin kaupungissa doiminoivat paikalliset isot panimot, joista osa on saatavilla myös Suomessa. Pils-oluita on vaikea vältellä ja miksi välttelisi, mutta suosittelen tutustumaan lähemmin Baijerin legendaaristen vehnäoluiden maailmaan. Weißbier, Weizenbier, Hefeweizen...älä kompastu termeihin, vaan luota paikallisten oluthuoneiden asiantuntemukseen ja maistele monipuolisesti erilaisia oluttyylejä.