300436.jpg

Long time no sherry! Espanjalainen Lustau East India Solera Sherry (17,85€) saapui Alkoon kuin tilauksesta. Vanhaa sherry-hammasta oli alkanut kolottomaan jo kovasti. Tämä kyseinen sherry on veikeä sekoitus palomino-rypälelajiketta ja makeutettu käyttäen noin 20% pedro ximénez-rypälettä. Eli eräänlainen Oloroso-PX blendi. Molemmat sherryt kypsytetään erikseen 12 vuotta solera-menetelmällä, jonka jälkeen viinit sekoitetaan yhteen ja kypsytystä jatketaan vielä kolmen vuoden ajan 33 tynnyrin solerassa. Tämä viimeinen kypsytys tapahtuu lämpimässä ja keskivertoa kosteammassa kellarissa, jonka tarkoituksena on matkia 1600-luvun laivamatkoja Espanjan kaukaisiin siirtomaihin. Tuohon aikaan sherry-tynnyreitä käytettiin laivoissa lähinnä painolastina. Pian huomattiin, että matkan aikana viinin makuprofiili oli muuttunut huomattavasti. Lopputulos on levottoman herkullinen jälkiruokaviini ja hintaansa nähden yksi parhaita alle 20 euron viinejä Alkon valikoimassa.