DSC0387.jpg

Kuva: Visit Åland

 

Kesällä 2010 joukko sukeltajia löysi Ahvenanmaan edustalta laivan hylyn. Sammakkomiesten yllätykseksi vanha hylky piti sisällään yli sata pulloa samppanjaa. Saalis ei kuitenkaan jäänyt tähän. Laivasta löydettiin myös viisi pulloa olutta. Kaikkia näitä oluita ei onnistuttu tuhoamaan Ahvenanmaan maakuntahallituksen pikkujouluissa ja osa päätyikin teknologian tutkimuskeskus VTT:n analysoitavaksi. Näiden tutkimusten perusteella ahvenanmaalainen panimo Stallhagen on nyt luonut uudelleen tämän historiallisen oluen.

DSC0380.jpg

Kuva: Visit Åland

 

Sain kutsun oluen julkaisutilaisuuteen ja vaikka se järjestettiin kaukana Helsingin periferiassa, Espoon Otaniemessä VTT:n pääkonttorilla, otin kutsun vastaan. Pakko myöntää etten ollut koskaan aikaisemmin käynyt Otaniemessä joten GPS sai ohjata minut perille.

_MG_4449.jpg

Kun saavuin perille oli tilaisuus jo alkanut. Huonosti istuvat pikkutakit olivat täyttäneet VTT:n luentosalin ja PowerPoint sulkeiset olivat käynnissä. Suuta kuivasi, olihan kello jo 10.

_MG_4454.jpg

Tunnelma oli vakava. Pariin kertaan piti tarkistaa olinko oikeassa paikassa. Oluen tutkimusprosessia käytiin läpi samanlaisella ilolla ja intohimolla kuin mitä tahansa oikeudenkäyntiä. Tunnelma keveni kun puheenvuoron sai Stallhagenin edustaja, kokenut panomies, "Master Brewer" Mats Ekholm. Hän puhui oluen juomisesta (jee!), nauttimesta (tupla jee!) ja siitä kuinka hyvälle oluelle pitäisi löytyä paikka hienoimmissakin ravintoloissa.

_MG_4479.jpg

VTT:n tehtävänä oli tutkia lähinnä oluen fysio-kemiallista koostumusta ja oliko merenpohjasta löydetyssä pullossa tosiaan olutta. Pulloon oli päässyt jonkin verran merivettä joten oluen maistelu sen alkuperän selvittämiseksi ei ollut mahdollista. Oluen reseptin rekonstruointiin osallistui belgialaisen KU Leuvenin yliopiston asiantuntijoita. Heidän mielestään olut oli hiukan lambic-tyylinen, mutta mitä muuta voi belgialaisen olutasiantuntijan suusta odottaa. Oluen alkoholipitoisuudeksi veikattiin olevan noin 4,5-4,7%. Sattuipa sopivasti sillä tuolla määrällä tätä voi myydä myös maitokaupoissakin. Ka-ching! Tässä kohtaa on kuitenkin hyvä mainita, että jokaisesta myydystä olutpullosta osa tuotoista käytetään meriarkeologian ja merenkulkuhistorian tutkimustyöhön sekä Itämeren ympäristön parantamiseen. Ei huono.

_MG_4482.jpg

Nimeksi oluelle tuli Stallhagen Historic Beer 1843. No, miltä se sitten maistui? Suoraan sanottuna todella hyvältä. Olut oli miedosti humaloitu. 1800-luvulla ei humalaa käytetty niin ronskisti kuin nykyään. Suutuntuma oli yllättävän täyteläinen ollakseen vain 4,5%. Hyvä happorakenne kuitenkin tasapainotti suutuntumaa mukavasti ja antoi aromeille hiukan piristysruisketta. Kaikinpuolin miellyttävät olut. Hatun nosto Stallhagenille! Jos teitä lukijoita kiinnostaa miltä olut maistui 1800-luvun alkupuolella, niin tätä lähemmäksi on vaikea päästä.