Joulun alla lahjaralli voi aiheuttaa pienimuotoista stressiä ja sehän ei ole ollenkaan mistä joulussa on kyse. Joulun odotus tulisi olla hauskaa ja jos sitä haluaa lahjan jollekin hankkia, niin nou hätä, makuelämys hölskyvän paketin muodossa on oiva joululahja oli kyseessä naapuri tai työkaveri.

 

 

329727 (1).jpg

Glögi on aina näppärä valinta joululahjaksi sillä sehän on juomista jouluisin. Harva on siitä harmissaan ja sille löytyy jouluna varmasti käyttöä. Norjalainen viskiglögi Herrgårds Glögg med Whisky (12,99€) tarjoaa lämmittävän jouluisen makumaailman ja on mukavaa vaihtelua perinteiseen glögitarjontaan. Lisää pakettiin pari glögilasia täydentämään lahjaa.

 

 

537517 (1).jpg

Samppanjaa lahjana ei tarvitse hirveästi perustella. Se on ehkä ainoa viini joka ei koskaan mene hukkaan. Satoi tai paistoi, niin lasi samppanjaa on aina tervetullut. André Clouet Grande Réserve Blanc de Noirs Brut (29,90€) niittää mainetta lätäkön toisella puolella Ruotsissa ja onkin Systembolagetin myydyin samppanja. Nyt sitä saa Suomestakin! Tällä viinillä on hyvä aloittaa eeppinen jouluateria tai vastaanottaa uusi vuosi. Kaunis samppanjapullo on hyvä sellaisenaan eikä kaipaa sen kummempia koristeluja tai lahjapakkauksia.

 

 

503377.jpg

Saksalainen puolikuiva Carl Loewen Quant Riesling (13,30€) valkoviini loistaa monipuolisuudellaan. Jos olet menossa juhliin etkä ole ihan varma mitä ruokapöydässä on tarjolla, niin tämä herkullinen risukka on varma valinta. Ruokalajien moniottelija joka taklaa kalat, siipikarjan ja itämaiset ruoat helposti. Monien vuosien tieteellisten tutkimusten jälkeen olen tullut siihen tulokseen, että pitkän illallisen jälkeen raikas riesling piristää paremmin kuin kuppi kahvia. Sehr gut!

 

 

452207.jpg

Yllätä hipsteri ystäväsi mausteisella punaviinillä Etna-tulivuoren rinteiltä. Viinimaailman fiksipyöränä tunnettu nerello mascalese -rypälelajike on kotoisin Sisiliasta, mutta ei välttämättä vastaa mielikuvaa eteläitalialaisesta punaviinistä. Ylikypsän rusinaviinin sijaan Planeta Etna Rosso (13,90€) on kevyemmän puoleinen ja seksikkään hapokas punkku, joka yllättää paatuneimmankin viininystävän. Sido pulloon kiinni pötkö villisikasalamia ja herkullinen joululahja on juomista vaille valmis.

 

 

454907 (1).jpg

Rioja on viime aikoina jäänyt hieman jalkoihin alati muuttuvassa viinimaailmassa, mutta se ei suinkaan ole kadonnut kartalta ja siitä on syytä muistuttaa janoisia tuttavia herkullisella pullopaketilla. Espanjalainen Coto de Imaz Gran Reserva (23,90€) on täyteläinen ja ronskin eläimellinen härkäviini. Myynnissä oleva 2005 vuosikerta oli Riojan alueella hyvä ja vaikka takana onkin jo melkein kymmenen kesää, niin hinta on pysynyt maltillisena. Joulun tienoilla tätä on saatavilla lahjapakkauksessa, mikä on hyvä jos paketti on tarkoitus ojentaa kravaatti kaulassa. Mikään ei sano "kiitos tästä vuodesta" paremmin kuin pullo jo hiukan kehittynyttä tempranilloa.

 

 

003235.jpg

Tuli valkea joulu tai ei, niin kylmä ulkona tuppaa olemaan joka tapauksessa tähän aikaan vuodesta. Näillä näkymin joulun sää on perinteisesti arvaamaton, mutta yksi asia on varma ja se on portviini. Joulu ja portviini kulkee käsi kädessä. Herkutteluhetki sohvalla juustoa mussuttaen ei olisi mitään ilman pientä lasia portoa. Jouluisessa lahjalaatikossa tuleva Niepoort Ruby (16,90€) on makea, intensiivinen ja miellyttävästi lämmittävä nestemäinen villasukka, joka on oiva lahja esimerkiksi anoppilaan, koska siellähän on aina kylmät lattiat.