_MG_8955.jpg

Kauan, kauan sitten kaukaisessa galax...eiku häh? Tarkoitin siis, oli synkkä ja myrskyinen yö. Kävin tuossa Kroatiassa pyörähtämässä jokusen aikaa sitten. Matkan kohteena oli Istrian viinialue. Istrian niemimaa sijaitsee Adrianmeren pohjoisosassa, Slovenian eteläpuolella ja vain tunnin ajomatkan päässä Italian rajalta. Jengi alueella puhuukin kroatiaa kovalla murteella ja useat puhuvat sujuvasti myös italiaa. Kroatia on kasvanut matkakohteena ja viime kesänä tuntui, että joka toinen kavereistani oli siellä jossain vaiheessa. Suurin osa matkaa etelään, missä on paljon hiekkarantoja ja vähän (hyvää) viiniä. Jos ruoka ja viini kiinnostaa matkustaessa Kroatiaan, niin Istria on the place to be. Olin niin vakuuttunut, että vannoin palaavani alueelle mahdollisimman nopeasti. Tässä kuitenkin hiukan kuvia (tai aika paljonkin) ja tunnelmia reissultani. Živjeli!

 

IMG_4303.jpg

Ensimmäinen stoppi oli Rovinjin kaupunki ja lepopaikkana toimi avaruusaluksen näköinen design-hotelli Hotel Lone.

 

_MG_9015.jpg

Syy hotellin valitsemiseen eivät olleet sen kiemuraiset käytävät ja seinä puutarhat, vaan hotellin ravintola Restaurante L. Valinta osui nappiin. Välimeren safkaa freesillä twistillä. Hyvä setti!

 

IMG_4316.jpg

Rovinjin vanha kaupunki on uskomattoman kaunis ja sen pikku katujen tutkimiseen kannattaa varata aikaa.

 

IMG_4337.jpg

Iltakävely auringon laskiessa Adrianmereen oli kuin jostain sadusta.

 

_MG_9119.jpg

Seuraavaksi suuntasin Šišanin kylään tapaamaan viinintekijä Bruno Trapania. Hän on yksi Istrian nousevista viinitähdistä ja erityisesti hänen malvazija rypälelajikkeesta tehdyt valkoviinit tuntuvat olevan kysyttyä tavaraa tällä hetkellä.

 

IMG_4437.jpg

Bruno tarkastamssa uutta viinitarhaansa.

 

IMG_9075.jpg

Tilalla oli rosé kuohuviinien pullotus käynnissä.

 

IMG_9098.jpg

Aww! Kuinka söpöjä tynnyreitä. :)

 

IMG_4507.jpg

Seuraavaksi oli vuorossa lounas Meneghettin viinitilalla. Tila on erityisesti tunnettu kuohuviineistään ja erittäin laadukkaista oliiviöljyistä.

 

_MG_9201.jpg

Asento! Kahvimyllyt riviin järjesty!

 

IMG_4532.jpg

Pitkän lounaan jälkeen istrialainen brandy oli enemmän kuin tervetullut.

 

_MG_9213.jpg

Matošević viinitilan omistaja Ivica Matošević on yksi Istrian viinialueen pioneereista ja suuri alueen puolestapuhuja. Hänen mielestä Istrialla on mahdollisuuksia tulla yhdeksi maailman parhaimmista viinialueista.

 

IMG_4545.jpg

And it was all yellow...

 

IMG_4663.jpg

Sitten oli aika maistella oluita. Vierailin Istrian ensimmäisessä pienpanimossa San Servolossa, joka oli juuri avannut ovensa ja sain kunnian olla panimon ensimmäinen vieras.

 

_MG_9277.jpg

Olut toimi loistavasti istrialaisen ilmakuivatun kinkun kanssa. Nam nam!

 

_MG_9391.jpg

Seuraavana vuorossa oli Kozlović.

 

IMG_4813.jpg

Sshhh! Täällä nukutaan.

 

_MG_9413.jpg

Kozlović viinitlan erikoisuus on mm. teran rypälelajikkeesta tehty makea "Mediteran". Punaviini on siitä erikoinen, että siihen on lisätty akaasiahunajaa. Aluella on kuulemma aikoinaan tarjoittu tälläisiä viinejä lääkkeenä, mikä selittääkin punaisen ristin etiketissä.

 

IMG_4633.jpg

Kozlovićin lippulaivaviini Santa Lucia tulee tältä malvazija viinitarhalta ja se on yksi Kroatian kansainvälisesti palkituimpia viinejä.

 

IMG_4735.jpg

Tryffeliä kasvaa Istriassa kuin perunaa ja sitä käytetään todella useassa annoksessa. Hyvä kun ei aamupuuroon sitä höylää. Sitä on itseasiassa niin paljon, että paikalliset väittävät italialaisten roudaavan sitä Italiaan ja myyvän sitä italialaisena tryffelinä. Noh, paikalliset aina piikittää naapuria, mutta saattaa siinä jotain totuuden perääkin olla. Vuonna 1999 Giancarlo Zigante ja hänen koiransa Diana löysi yhden maailman isoimmista tryffeleistä joka painoi 1,31 kiloa. Taisi olla aikanaan ihan maailman isoin sillä herra Zigante pääsi tryffelinsä kanssa Guinnessin ennätysten kirjaan. Tämän kuvan nappasin herra Ziganten tryffeliravintolasta, mistä löytyy myös kullattu patsas tästä maailmanennätys tryffelistä ehostettuna Guinnessin logolla. Super classy. Näemmä ihan äskettäin Italiassa löydettiin tähän asti suurin valkoinen tryffeli joka painoi huikeat 1,89 kiloa! Siitä on kuulemma kiinalaiset tarjonneet jo miljoona dollaria, of course. Kuulemma köntsä huutokaupataan New Yorkissa tällä viikolla ja kaikki tuotot menee hyväntekeväisyyteen. Ei huono.

 

IMG_4705.jpg

Kävin kiertämässä myös paikallisia tislaamoita. Yksi Istrian erikoisuuksista on erilaiset maustetut grappa-tyyliset viinat. Sukupuoliviettiä kiihottavalla mistelillä maustettu viina oli todella mielenkiintoinen. Misteli pensaan marjat ovat myrkyllisiä joten kannattaa olla varma, että juoman on tehnyt joku joka osaa hommansa. Suosittelen lämpimästi nauttimaan esimerkiksi sikarin kanssa.

 

IMG_4763.jpg

Sitten olikin vuorossa Kabola.

 

IMG_4780.jpg

Kabolan viinitilalla viinit kypsyy amfora-saviruukuissa maan alla.

 

_MG_9424.jpg

Viimeisen ehtoollisen aika. Täydellinen lopetus huikealle Kroatian reissulle oli illallinen Astarea kalaravintolassa pienessä Brtoniglan kaupungissa. Astarea on tyypillinen istrialainen konoba eli tämmöinen perus "taverna". Ravintolan perusti aikoinaan merikapteeni, mikä näkyy ja tuntuu ravintolassa. Mahtavaa tunnelmaa ravintolaan luo iso takka, mitä tienkin käytetään ruoanlaittoon. Dinneri alkoi herkullisilla kampasimpukoilla.

 

IMG_4828.jpg

Raskas työ vaatii raskaat huvit. Ravintolan omistaja/kokki/tarjoilija/siivoja Anton Kernjus kaataa talonviiniä kovaa ja korkealta.

 

_MG_9453.jpg

Jos joskus satut käymään tässä ravintolassa, niin grillattu kala on todella hyvää, mutta maailman paras on čripnjassa valmistettu kala. Čripnja, tai peka niin kuin se muualla Kroatiassa tunnetaan, on astia joka laitetaan takkaan tai nuotioon ja sen päälle kasataan hiillosta. Siellä sisällä ruoka hiljalleen kypsyy ikään kuin uunissa. Tällä tavalla voi valmistaa esimerkiksi lammasta, mutta tässä tapauksessa sisällä oli kalaa, perunoita, sipulia, katkarapuja ja kaikkea muuta hyvää. Oli yksi parhaista aterioista ikinä.

 

IMG_4845.jpg

Ilta oli hyvä lopettaa heidän kotitekoisella luumuviinalla eli slivovitzilla. Suhteellisen eeppinen reissu, mutta toisin kun taisin aiemmin väittää, niin matkani ei loppunut tähän. Tämä oli vain matkani ensimmäinen osuus. Istriasta tie jatkui Kroatian pääkaupunkiin Zagreb Wine & Gourmet -tapahtumaan, missä muun muassa tapasin Kroatian presidentin. Noh, se on jo kokonaan uusi tarina joten palataan siihen. Loppuyhteenvetona voin todeta, että Istria osasi yllättää tavalla johon moni muu alue ei ole aiemmin pystynyt. Jos armeijasi marssii mahallaan, niin ota tämä marssikäskynä ja varaa herkuttelijan reissu Kroatiaan.