Pääsiäisenä on tapana herkutella ja monen mielestä se onkin joulun jälkeen vuoden suurin herkuttelujuhla. Padat porisee, karitsankareet käryää ja lampaan viulut soi. Tänä vuonna pääsiäinen sattui samalle viikonlopulle kuin lapseni 3-vuotis syntymäpäivä. Mietimme mitä ruokaa sitä voisi vieraille tarjota. Olisi kiva jos sen voisi tehdä jo hieman etukäteen ettei tarvitse puku päällä pällistellä keittiössä kun vieraat nuolevat olohuoneessa näppejään. Siispä ajattelimme kokeilla ekaa kertaa nyhtölammasta. "Nyhtö" kuuluu jokaisen ruokahipsterin sanavarastoon ja vaikka se onkin hieman last season, niin toi alla oleva resepti näytti sen verran hyvältä että sitä on pakko kokeilla. Hyvään ruokaan tietenkin kuuluu myös viini. Tässä onkin minun suositukseni nyhtölampaalle ja ylipäätänsä pääsäispöytään.

 

 

477357 (2).jpg

 

Espanjan Penèdesin viinialueelta kotoisin oleva luomupunkku Savia Viva Organic A Tinto (8,59€) on erittän monikäyttöinen pääsiäisviini. Keskitäyteläinen ja aavistuksen mausteinen syrah, merlot ja tempranillo -rypäleiden sekoitus on kelpo kumppani ronskille nyhtölampaalle sekä muille pääsäispöydän liharuoille. Parés Baltà viinitalon el jefe Joan Cusiné oli käymässä viime viikolla Suomessa. Hän kertoi käyneensä pilkillä ja kehui saaneen jopa kalaa. Espanjassa kuulemma harvemmin pääsee pilkkimään.

 

 

466887.jpg

 

Saapasmaan korkona tunnettu Apulia on kuuluisa rotevista viineistään. Biodynaaminen Cefalicchio Rosson (14,96€) vivahteikas ja suorastaan eläimellinen tuoksu sopii lampaalle kuin nyrkki silmään. Italialaiset rypälelajikkeet nero di troia ja morellone eivät ole monelle kovin tuttuja, mutta ne tuottavat herkullisen meheviä ja tanniinisia punaviinejä.