_MG_5666.jpg

Madeira, tuo Atlantin helmi... Olen vihdoin kotiutunut matkaltani ja ei voi muuta sanoa kuin HUH HUH! Tuli nähtyä, opittua, syötyä ja juotua siinä määrin, että tällä elää helposti ensi vuoteen asti. Madeiralla silmä lepää, kuten yllä olevasta kuvasta huomaatte. Saaren muodot ovat suorastaan majesteettiset. Joskus on vaikea käsittää kuinka haasteellista saarella on viljellä viiniköynnöksiä, saati sitten tehdä niistä hyvää viiniä. Jotenkin tämä on kuitenkin mahdollista. Jos katsotte tarkasti yllä olevaa kuvaa, niin vesiputouksesta suoraan ylöspäin, kallion reunalla puskien keskellä muodostuu kolmion muotoinen rusehtava alue, se on viinitarha. Siis, miten joku a) on saanut idean laittaa tuonne viinitarhan, b) uskaltaa korjata rypäleitä ton kielekkeen reunalla? Kuva saattaa hiukan hämätä sillä meren ja viinitarhan väliin menisi helposti muutama Stadikan torni. Tästä kuitenkin saa idean siitä kuinka extremee viininviljely parhaimmillaan / pahimmillaan saarella on.

 

IMG_6280.JPG

Osa saaren viinitiloista sijaitsee keskelle Funchalin kaupunkia. Vasemmalla puolella H.M. Borgesin viinikellari ja toisella puolella tietä sijaitsee IVBAM, Madeiran viini-instituutti. 

 

_MG_5430.jpg

H.M. Borgesin viinikellareista löytyi vanhoja demijohn viinipulloja. Vanhin vuosikerta oli viinitilan perustamisvuodelta 1877 jota sain kunnian maistaa. Viini oli edelleen hyvinkin elossa. Kypsyminen näissä demijohneissa on hyvin hidasta ja viini saattaakin säilyä vuosikymmeniä lähes muuttumattomana.

 

_MG_5379.jpg

Kävin katsastamassa saaren uuden tulokkaan Madeira Vintnersin viinitilan. Perustaja Paulo Mendesin mukaan tämä projekti on hänen lapsilleen, koska viinien kypsytyksessä kestää niin kauan, että hän tuskin tulee näkemään viinejään täydessä kukoistuksessa. Erittäin kunnianhimoinen proggis joka toivottavasti tuo hiukan uutta verta Madeiran viiniskeneen. Minua erityisesti kiinnostaa heidän yrityksensä tuoda takaisin vanhoja melkein täysin Madeiralta kadonneita rypälelajikkeita kuten esimerkiksi Caracol ja Listrão (Palomino Fino).

 

_MG_5389.jpg

Madeiralla viinintuottajat saavat POSEI (Programme of Options Specifically Relating to Remoteness and Insularity) tukia valtiolta jos he kypsyttävät viinejä pidempään. Kypsytyksessä saattaa kestää ja monesti meneekin iso tovi ennen kuin viinintuottaja näkee yhtään rahaa virtaavan takaisin.

 

IMG_6297.JPG

Justino's oli mielenkiintoinen visiitti. Maistelimme miten eri rypälelajikkeet kypsyy toisiinsa verrattuina aina vuoteen 1933 asti. Kuivahko Sercial 1940 oli erityisen herkullinen.

 

_MG_5474.jpg

Henriques & Henriques oli tuttu neljän vuoden takaa. Talo oli tehnyt ryhtiliikkeen sitten viime näkemän ja meininki vaikutti todella lupaavalta.

 

_MG_5486.jpg

Henriques & Henriquesin kellarilla sain maistaa erittäin harvinaista herkkua, Reserva Ribeiro Real. Viini on niin harvinainen, että tilalla 19 vuotta työskennellyt viiniasiantuntija ei ollut koskaan nähnyt tätä viiniä avattuna. Viini tulee kuuluisalta Ribeiro Real viinitarhalta joka sijaitsee Estreito de Câmara de Lobos alueella. Viinin tarkkaa vuosikertaa ei tiedetä, eikä rypälelajiketta (tod.näk. verdelho). Pullo ja sen sisällön ikä on täysi mysteeri, mutta 1800-luvun loppupuoli on vallitseva teoria. Viini on pullotettu vuonna 1957. Tapaus oli yksinkertaisesti taivaallinen. Yksi parhaista ellei jopa paras madeira-viini mitä olen koskaan maistanut. Myös hiukan makeampi "Solera" Century Malmsey 1900 on ihan omaa luokkaansa. Olen maistanut sitä kerran aikaisemminkin ja viini oli yhtä vakuuttava kuin muistelinkin.

 

_MG_5649.jpg

Funchalin lentokenttä on ehkä yksi kuumottavimpia kiitoratoja maailmassa. Atlantin valtameren tyrskyjen välittömässä läheisyydessä, vuorten vieressä on kiitorata joka on rakennettu tyhjän päälle. Tässä kuva jonka otin kiitoradan alta. Oikeassa alakulmasta huomaatte, että kiitoradan alle mahtuu hyvin purjeveneiden parkkipaikka. Kääk! Tästä linkistä (klik) voitta katsoa yhden mielenkiintoisen laskeutumisen tälle radalle. 

 

_MG_5546.jpg

Vinhos Barbeito on yksi Madeiran ja itseasiassa koko maailman nousevista viinitähdistä. Tässä huoneessa kypsyvät viinit ovat haluttuja Madeira friikkien keskuudessa.

 

IMG_6353.JPG

Barbeiton viinintekijän Ricardo Diogon työhuone on täynnä näytepulloja joita sekoittelemalla hän luo omat blendinsä. Pieni Breaking Bad viba tässä kuvassa. =)

 

IMG_6372.JPG

Sain maistaa muutamia näistä näytepulloista joista Malvasia vuodelta 1834 oli vanhin viini mitä olen koskaan maistanut. Samana vuonna loppui mm. Espanjan inkvisitio. Whaaaat!!

 

_MG_5517.jpg

Madeiran viini-instituutti käy säännöllisesti tarkistamssa viinit jonka jälkeen tynnyrit sekä tankit sinetöidään, ettei kukaan voi näpelöidä viiniä.

 

_MG_5520.jpg

Madeiran viini-instituutin tarkastajan "työlaukku".

 

IMG_6386.JPG

D'Oliveiras on viinitila missä vanhoista viineistä ei ole pulaa. Aamupäivän tastingissä sain maistaa ison kasan historiallisia viinejä. Muutamia lemppareita olivat erikoinen Bastardo 1927, RMS Titanicin vuosikerran Verdelho 1912, Terrantez 1880, harvinainen Moscatel 1875 (Sibelius oli silloin 10v.) ja D'Oliveiras viinitilan perustamisvuosi Verdelho 1850 mitä sain maistaa jo toistamiseen tänä vuonna. Aika mielettömiä viinejä. Näitä voi lämmöllä muistella kylminä talvipäivinä.

 

_MG_5639.jpg

Madeiran viiniskenen Erik Estrada, Madeira Wine Companyn pääviinintekijä Francisco Albuquerque kertoi tämän vuoden sadonkorjuun olleen todella vaikea.

 

_MG_5619.jpg

Blandy's (Madeira Wine Company) uuden viinitilan modernit estufa-viinitankit seisoo siistissä rivissä. Näissä tankeissa viiniä lämmitetään jotta saadaan aikaan haluttu paahteinen aromiprofiili.

 

_MG_5660.jpg

Yksi reissuni hienoimmista viineistä oli Blandyn perheen vanhoista demijohneista pullotettu Verdelho 1887. Samana vuonna Eiffel-tornia alettiin rakentamaan ja vuosi myöhemmin Viiltäjä-Jack terrorisoi Lontoota. Eli muutama kesä on takana. Tämä 127-vuotias nuorukainen oli täydellinen lopetus upealle reissulle. Toivon lämpimästi, että pääsen saarelle pian takaisin.