Matkani Madeiran saarelle on ohi ja herään vihdoin omasta sängystäni Helsingissä. Mielessäni pyörii vieläkin herkulliset viinit, vanhat vuosikerrat, kiemurtelevat tiet ja on pakko myöntää, että kaipaan takaisin saarelle. Ne jotka ovat käyneet Madeiralla tietävät kuinka dramaattisen kaunis paikka se on. Kaipuu on niin kova itseasiassa, että lähden sinne uudestaan marraskuussa. Kyllä, ne viinit on vaan niin hyviä. Mutta siihen on kuitenkin vielä aikaa ja nyt voi vielä fiilistellä viimeisintä reissua. Joten tässä on hiukan tunnelmia tien päältä.

 

But first...

 

Mikä ihmeen madeira?

Portugalille kuuluva Madeiran saari sijaitsee Atlantin valtamerellä reippaat 500 kilometriä Pohjois-Afrikan rannikolta luoteeseen. Saaren viineillä on pitkä historia. Saari oli tärkeä satama suurten löytyretkien aikaan. Se oli viimeinen "tankkaus"-paikka ennen kuin suunnattiin uuteen maailmaan. Siellä janoiset merimehet lastasivat veneensä täyteen paikallista viiniä joka väkevöitiin viinalla jotta viini säilyisi matkalla paremmin (fun fact: viinin väkevöimiseen käytettiin aikoinaan myös sokeriruokoviinaa, mutta nykyään käytetään pelkästään rypäleistä tislattua aguardente-viinaa). Joskus kuitenkin lastia ei onnistuttu matkalla myymään tai mikä vielä ihmmeellisempää, juomaan, ja viini palasi reissulta takaisin saarelle. Huomattiin, että viini oli täysin erilainen. Laivan suhatessa edestakaisin kuumaa päiväntasaajaa viini oli kypsynyt tynnyreissä ja saanut oman uniikin makuprofiilin. Se näytti maistuvan ihmisille ja sen tuotantoa lähdettiin jalostamaan. Summa summarum madeira-viini on nykyään yksi maailman hiennoimmista viineistä.

_MG_3417.jpg

Saarihan ei ole kovinkaan iso (lännestä-itään 57 km, pohjoisesta-etelään 22 km), mutta kun siihen keskelle mätkästään vuoria jotka kohoaa parhaimmillaan 1862 metrin korkeuteen niin liikkuminen paikasta A paikkaan B voi kestää tovin. Saarelle on viimeisen kymmenen vuoden aikana rakennettu erittäin kalliita tunneleita joka ovat huomattavasti helpottanut saarella liikkumista.

 

_MG_3557.jpg

Madeiran viinitarhoilla ei ole ollenkaan hassummat maisemat. Tässä on sercial viinitarha saaren pohjoispuolella Seixalissa.

 

_MG_3571.jpg

Saarella oli sadonkorjuu käynnissä. Tässä korjataan bastardo nimistä rypälelajiketta. Rusinoituneet rypäleet leikataan pois ja loput säästetään. Muita tärkeitä rypälelajikkeita saarella on (kuivasta makeaan):

  • Sercial
  • Verdelho
  • Bual (tai Boal)
  • Malvasia (tai Malmsey)

 

Vaikka nuo lajikkeet ovatkin ehkä tunnetuimpia, niin näitäkään ei pidä unohtaa:

  • Tinga Negra
  • Terrantez
  • Complexa
  • Moscatel

 

_MG_3597.jpg

Madeira on monella tapaa haasteellinen viininviljelyalue. Saarella on viiniköynnöksiä vain noin 400 hehtaaria (vrt. Bordeaux 120,000 h). Viinintuottajatkin voi laskea yhdellä kädellä. Tässä kuvassa on Blandy's viinitalon uusi verdelho-viinitarha Sao Jorgessa. Perinteisesti tila on ostanut ison osan rypäleistä pieniltä itsenäisiltä tarhureilta joita on parhaimmillaan 600. Se on aikamoinen logistinen painajainen ja määrät ovat pieniä. Jollakin kaverilla saattaa olla pari hehtaaria, toisella vain pari riviä viiniköynnöksiä. Blandy's kuitenkin haluaa panostaa tulevaisuudessa myös omiin viinitarhoihin.

 

_MG_3476.jpg

Quinta de Santa Luzia viinitilan pisti pystyyn itse John Blandy jonka hän hankki kun hän perusti yrityksensä vuonna 1811. Nykyään viinitarha sijaitsee keskellä Funchalin kaupunkia ja siellä viljellään myös banaaneja, joka tekee näkymästä vähintäänkin mielenkiintoisen.

 

_MG_3430.jpg

Blandy's on osa Madeira Wine Company organisaatiota johon kuuluu myös Leacock, Cossart Gordon ja Miles. Blandy's on kuitenkin isoin näistä kaikista ja pyörittää koko hommaa.

 

_MG_3655.jpg

35-vuotias Chris Blandy on Blandy's viinitalon toimitusjohtaja ja viininpolkija jo seitsemännessä sukupolvessa.

 

_MG_3421.jpg

Sadonkorjuun aikana paiskitaan töitä. Koska viinit jätetään luontaisesti makeaksi, niin rypälemehun annetaan käydä vain muutaman päivän ennen kuin käyminen lopetetaan lisäämällä viiniin yli 90-volttista viini-"pirtua". Kun käyminen on ohi pitää tehdä tilaa uusille viineille ja viini siirretään tynnyreihin.

 

_MG_3462.jpg

Viinit kypsyvät estufa-huoneissa jotka ovat lämpimiä ja kosteita, millä ikään kuin simuloidaan vanhanajan laivakypsytystä. Viini myös altistetaan hapelle jolloin viini oksidoituu ja saa vaalean rusehtavan värin. Yleensä viinin kaksi suurinta vihollista ovat lämpö ja happi, mutta jostain syystä kun nämä viinit tapetaan lapsena lopputulos onkin jotain uskomattoman herkullista. Kutsun tätä obelix-efektiksi, se mikä tuhoaisi minkä tahansa muun viinin tekeekin tässä tapauksessa madeirasta lähes tuhoamattoman.

 

_MG_3646.jpg

Tästä erikoisesta kypsytyksestä johtuen sekä madeira-viinien makeuden ja korkean hapokkuuden ansiosta nämä viinit kestävät ikää paremmin kuin mikään muu viini. Vanhin madeira mitä olen maistanut oli vuodelta 1850 ja viini oli täysin kondiksessa. Toki löytyy niitä huonojakin maderoita jotka syystä tai toisesta ei kestä niin pitkälle, mutta parhaimmillaan madeirat pystyvät vuosisatoja myöhemminkin tarjoamaan mielettömiä makuelämyksiä ja saada isonkin miehen herkistymään.

 

Mahtava reissu ja tuli opittua (lue maisteltua) paljon. Vaikka madeira onkin pieni pisara viinimaailman suuressa valtameressä ja ei välttämättä mitenkään erityisen trendikäs, niin itse ainakin olen innoissani näistä viineistä ja toivon lämpimästi että tekin innostutte näitä viinejä maistelemaan. Nyt on aika ladata hiukan akkuja ja ensi viikon maanantaina olenkin jo lähdössä takaisin Portugaliin, tällä kertaa kohteena Alentejo. Saude!